Avertismentul său intervine după 12 luni de apropiere diplomatică între Phenian şi Washington. 'Dacă SUA nu îşi respectă promisiunea pe care au făcut-o în faţa lumii întregi, s-ar putea să nu avem altă alegere decât să luăm în calcul un alt mod de a ne apăra suveranitatea şi interesele', a avertizat Kim în discursul transmis în direct de televiziunea de stat nord-coreeană. Kim Jong Un s-a referit la summitul istoric cu preşedintele SUA Donald Trump din iunie din Singapore, în cadrul căruia numărul unu nord-coreean a spus că a avut 'discuţii fructuoase' cu liderul de la Casa Albă şi că a 'schimbat idei constructive' cu el. În cadrul acestui summit, cei doi lideri au semnat un acord redactat în termeni vagi privind o viitoare denuclearizare a peninsulei nord-coreene. Însă puţine progrese s-au înregistrat între timp şi cele două capitale nu s-au pus de acord asupra semnificaţiei exacte a textului.
Rezoluțiile ONU, încălcate în mod repetat
Coreea de Nord este vizată de numeroase sancţiuni internaţionale, printre care sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice. În cadrul acestor programe derulate cu încălcarea rezoluţiilor ONU, Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare şi a dezvoltat şi testat rachete balistice care, potrivit experţilor, ar fi capabile să atingă întregul teritoriu continental al SUA. 'Sunt gata în orice moment să mă aşez din nou la masa de negociere cu preşedintele SUA şi voi face toate eforturile posibile pentru a produce un rezultat care va fi salutat de comunitatea internaţională', a mai afirmat Kim Jong Un în discursul său. Însă SUA şi Coreea de Sud nu ar mai trebui să efectueze manevre militare comune, care sunt 'o sursă de tensiune', a adăugat Kim Jong Un. Amploarea acestor manevre a fost mult redusă după summitul de la Singapore, notează AFP. 'Echipamentele legate de război - inclusiv elementele strategice venind de la puteri externe - nu ar mai trebui să fie autorizate' în peninsulă, a spus liderul nord-coreean. Seulul şi Washingtonul au o alianţă strategică, 28.500 de militari americani fiind staţionaţi în Coreea de Sud pentru a proteja ţara împotriva vecinului din nord.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News