China îndeamnă SUA să ridice imediat tarifele și promite represalii pentru a-și proteja propriile interese, după ce președintele Donald Trump a declarat taxe majore asupra tuturor partenerilor comerciali americani din întreaga lume.
China va fi lovită de un tarif de 34%, în plus față de cele 20% pe care le-a impus anterior la începutul acestui an, ducând noile taxe la 54%.
Prețurile acțiunilor au crescut pe Wall Street miercuri, dar futures au scăzut brusc după ce președintele american Donald Trump a anunțat tarife reciproce. Contractele futures S&P 500 au scăzut cu peste 3%, iar Nasdaq-ul cu peste 4%.
Unele bunuri nu vor fi supuse Tarifului reciproc:
(1) articole care fac obiectul 50 USC 1702(b); (Este vorba, în special, de software, echipamente IT și date iar taxele ar avea impact asupra industriei tech din SUA);
(2) articole din oțel/aluminiu și mașini/piese auto care fac deja obiectul tarifelor de la Secțiunea 232;
(3) articole din cupru, produse farmaceutice, semiconductori și cherestea;
(5) lingouri;
(6) energie și alte anumite minerale care nu sunt disponibile în Statele Unite.
UE: Vor fi consecințe imense
Șefa Comisiei a declarat, la câteva ore după decizia SUA că anunțul președintelui Trump privind tarifele universale pentru întreaga lume, inclusiv UE, este o lovitură majoră pentru economia mondială.
”Regret profund această alegere. Să fie limpede - vor fi consecințele imense. Economia globală va avea de suferit masiv. Incertitudinea va declanșa creșterea protecționismului”.
Oficialul european a mai adaăugat că măsurile vor declanșa exact opusul a ceea ce se dorește acum în SUA.
”Tarifele vor afecta și consumatorii din întreaga lume. Se va simți imediat. Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente. Medicamentele vor costa mai mult, precum și transportul. Inflația va crește.
Și acest lucru îi afectează în special pe cei mai vulnerabili cetățeni. Toate afacerile – mari și mici – vor avea de suferit din prima zi. De la o incertitudine mai mare la perturbarea lanțurilor de aprovizionare la birocrația împovărătoare”.
Costul de a face afaceri cu Statele Unite va crește drastic
”Nu există o direcție clară prin complexitatea și haosul care se creează, deoarece toți partenerii comerciali americani sunt loviți.
În ultimii optzeci de ani, comerțul dintre Europa și Statele Unite a creat milioane de locuri de muncă. Consumatorii de peste Atlantic au beneficiat de prețuri reduse. Afacerile au beneficiat de oportunități uriașe care au condus la o creștere și o prosperitate fără precedent.
În același timp, știm că sistemul comercial global are deficiențe serioase.
Sunt de acord cu președintele Trump, că alții profită în mod nedrept de regulile actuale. Și sunt gata să susțin orice eforturi pentru ca sistemul comercial global să se potrivească cu realitățile economiei globale. Dar vreau să fiu, de asemenea, limpede: Folosirea tarifelor ca prim și ultim instrument nu va rezolva problema.
De aceea, de la început, am fost întotdeauna gata să negociem cu SUA, pentru a elimina orice bariere rămase în calea comerțului transatlantic.
”În același timp, suntem pregătiți să răspundem”
Finalizăm deja un prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oțel.
Și acum ne pregătim pentru contramăsuri suplimentare, pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează.
De asemenea, vom urmări îndeaproape ce efecte indirecte ar putea avea aceste tarife, deoarece nu putem absorbi supracapacitatea globală și nici nu vom accepta dumpingul pe piața noastră.
În calitate de europeni, ne vom promova și apăra întotdeauna interesele și valorile.
Dar există o cale alternativă. Nu este prea târziu pentru a aborda preocupările prin negocieri. Acesta este motivul pentru care comisarul nostru comercial, Maros Šefčovič, este permanent implicat cu omologii săi din SUA.
Da, trebuie să ne pregătim pentru impactul pe care acest lucru îl va avea inevitabil. Europa are tot ce-i trebuie pentru a trece de această furtună. Suntem împreună în asta.
Am anunțat deja noi măsuri de sprijinire a sectorului oțelului și al mașinilor. Săptămâna trecută, am limitat cantitatea de oțel care poate fi importată în Europa fără tarife.
Acest lucru va oferi mai mult spațiu de respirație acestor industrii strategice. Acum vom convoca și Dialoguri Strategice cu sectorul siderurgic, auto și cel farmaceutic. Și vor urma alte domenii”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News