Kievul spune că România ar putea transfera Ucrainei o parte din profiturile excedentare ale companiilor energetice. MAE român vine cu precizări

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: E-energie.ro
Sursă foto: E-energie.ro

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecţiona o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei.

Potrivit oficialului ucrainean, citat de Rador, care s-a întâlnit cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, aceste companii au încasat mulţi bani ca urmare a creşterii preţurilor după invazia declanşată de Rusia în Ucraina. Haluşcenko şi Odobescu s-au întâlnit în marja Conferinţei privind reconstrucţia Ucrainei, găzduită de Londra, între 21 şi 22 iunie.

Cei doi oficiali au discutat despre asistenţa acordată domeniului energetic ucrainean pentru refacerea infrastructurii distruse de atacurile ruseşti.

"În timpul întâlnirii, miniştrii au acordat o atenţie deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărţi veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obţinut ca urmare a războiului declanşat de Rusia în Ucraina şi care a dus la majorări semnificative de preţ pe pieţele de energie şi, apoi, la venituri neplanificate pentru cei de pe piaţa respectivă", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev.

Ca răspuns la acest apel, notează instituţia, ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a informat partea ucraineană despre disponibilitatea României de a examina această iniţiativă. În cadrul întâlnirii de la Londra, Herman Haluşcenko şi Luminiţa Odobescu au analizat modalităţi şi direcţii de implementare a intenţiilor respective. Agenţia RBC notează că, anterior, ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că societăţile energetice internaţionale care au realizat profituri "incredibile" din cauza creşterilor preţurilor în timpul războiului ar trebui să folosească o parte din aceşti bani pentru a reface infrastructura energetică distrusă a Ucrainei.

Primele cinci companii - BP, Chevron, ExxonMobil, Total şi Shell - au obţinut anul trecut un profit record de 200 de miliarde de dolari, faţă de câştigul din anul anterior - potrivit ministrului ucrainean al energiei. Prima decizie de a aloca 10% (12 milioane de euro) din profiturile excedentare pentru refacerea Ucrainei a fost luată de compania internaţională Ignitis Group, cu sediul la Vilnius (Lituania).

Potrivit Băncii Mondiale şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, sistemul energetic al Ucrainei rămâne extrem de vulnerabil, funcţionând cu o marjă limitată de siguranţă. Daunele aduse sistemului energetic al Ucrainei - cu excepţia distrugerii hidrocentralei Kahovka - se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

UPDATE: MAE român menționează că ministerul ucrainean a actualizat comunicatul și precizează că ”discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel