Reuniune de urgență a Consiliului NATO-Ucraina din cauza loviturilor aeriene rusești. În ultimele două atacuri, au fost aruncate asupra Ucrainei muniții de peste un miliard de dolari

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse
Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse

Reuniunea de urgență a Consiliului NATO-Ucraina ar trebui să găsească o soluție rapidă împotriva atacurilor Rusiei cu rachete și drone.

NATO a sprijinit solicitarea Ucrainei de a organiza o reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, în cadrul căreia este planificată să discute despre ultimele lovituri masive ale Federației Ruse asupra instalațiilor militare din Ucraina.

Solicitarea a venit din partea șefului diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, care a spus pe platforma X că „Unul dintre subiectele cheie va fi consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei”.

Probabil, Ucraina va presa statele Alianței pentru a primi cât mai rapid noi capabilități de apărare aeriană, precum sistemele Patriot, NASAMS sau Iris-T.

Lansator Patriot

Vă reamintim că, între 29 decembrie și 2 ianuarie, Rusia a folosit aproape 300 de rachete și peste 200 de „Shahed” împotriva Ucrainei.

 

Sume uriașe de bani ”îngropate” de Moscova în Ucraina: În doar două atacuri au fost consumate rachete de peste 1,3 miliarde de dolari

 

Mai mult, așa cum arăta și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o conversație cu Sunak, Federația Rusă a lansat, în 5 zile, 500 de rachete și drone peste Ucraina. Ucraina a reușit să doboare aproape 80% din ținte. Un efort uriaș din partea ambelor state combatante.

Rusia, pe de o parte, a cheltuit circa 1,3 miliarde de dolari. Potrivit aproximărilor Forbes Ucraina, doar pentru atacurile aeriene de marți 2 ianuarie, au fost folosite rachete ce costă cam 620 de milioane de dolari.

Ucraina, pe de altă parte, consumă cantități importante de armament antiaerian scump pentru a-și proteja zonele critice.

 

Ce a folosit Rusia în atacurile din ultima săptămână

 

Pe 29 decembrie, inamicul a lansat cel mai puternic atac cu rachete aeriene asupra Ucrainei din întregul război.

Rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Așadar, pe 29 decembrie,122 de rachete și 36 de drone au fost lansate peste Ucraina. 114 ținte au fost distruse de apărarea aeriană (eficacitate 81%, , susțin ucrainenii).

Potrivit publicației LB, rușii au utilizat în cel mai mare atac de până acum următoarele tipuri de rachete (lansate în special din aeronave Tu-95MS, MiG-31K, Su-35):

  • 90 de rachete Kh-101 (rachetă de croazieră strategică),

Rachetă Kh-101 / / Ministerul rus al apărării

  • 8 rachete Kh-22 „Storm” (antinavă supersonică),

  • 5 rachete Kh-31 (ghidat tactic), patru fiind lansate de aeronava Su-35,

  • 14 rachete 9v55 (sistem de apărare aeriană S-300),

  • 5 Kh-47M2 „Kinjal” (aerobalistic hipersonic), lansate din aeronava MiG-31K.

Și în atacul din 2 ianuarie, Rusia a lansat 99 de rachete de diferite tipuri și 35 de drone kamikaze peste Ucraina. Apărarea aeriană a distrus 75 de rachete (eficacitate 80%, susțin ucrainenii) și toate dronele.

 

Rusia - puncte forte, puncte slabe

Kh-22NA - în Muzeul Aviației din Kiev, Aeroportul Julianîi (Zhulianîi), wikipedia

După atacurile masive de zilele trecute, arsenalul de rachete rusești este undeva la 670 de rachete (Rusia produce cam 120 de unități pe lună), estimează serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR). 

Așa cum arată și analiza publicației ucrainene, Forțele aeriene ruse  au o tactică de atac tot mai elaborată. Rușii dezvoltă ”atacuri aeriene din ce în ce mai complexe, folosind forțe și mijloace din direcții și înălțimi diferite, atacând simultan și secvențial, combinând diferite mijloace”, care atacă ținte pe diferite direcții și înălțimi, ”manevrând între zonele cercetate de desfășurare a forțelor și mijloacelor de apărare aeriană” ale Ucrainei.

În plus, Rusia folosește UAV-uri de atac, în primul rând pentru a epuiza apărarea aeriană a Forțelor de Apărare și lansează lovituri cu rachete tocmai în timpul operațiunilor de reîncărcare ale Forțelor ucrainene. 

În plus, UAV-urile se deplasează la altitudini joase peste albiile râurilor și peste autostrăzi pentru a evita detectarea.

Rusia are evident probleme logistice în Marea Neagră.

Activitatea Ucrainei în Marea Neagră a afectat semnificativ capacitatea inamicului de a lansa lovituri cu rachete de pe platformele maritime. Un indicator în acest sens este faptul că la ultimele atacuri nu a fost lansată nicio rachetă Kalibr de pe navele din Marea Neagră.

De asemenea o altă vulnerabilitate o reprezintă bombardierele strategice ale Rusiei, care nu sunt în cea mai bună stare tehnică, susține analiza ucraineană.

Resursa de aeronave și motoare se epuizează treptat, nu a fost observat niciun caz de decolare cu o încărcătură completă de rachetă-bombă, există probleme cu producerea/repararea motoarelor.

Cu toate aceste scăderi, Rusia reușește să atingă țintele urmărite și nu sunt doar spitale și maternități. Obiectele industriei de apărare, infrastructura, în special cea militară, suferă pierderi.

O soluție atacuri și distrugerile aferente este, probabil, întărirea capacității antiaeriene prin aducerea de noi sisteme occidentale. O altă soluție ar putea fi, sperăm, intrarea în serviciu de luptă a aeronavelor F-16 care ar putea avea și rol de descurajare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel