Kievul nu va accepta niciun acord încheiat fără Ucraina. Kaja Kallas: Îmi amintește de Munchen 1938

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei

Ucraina nu va accepta niciun acord încheiat de Moscova și Washington fără Kiev. Europa ar trebui să participe la negocieri, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit AP, Zelenski a răspuns la o întrebare privind apelul telefonic de miercuri dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin.

„Europa ar trebui să participe și la negocierile pentru a pune capăt războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

În prima sa declarație de la apelurile telefonice, în care Trump l-a sunat mai întâi pe Putin și abia apoi pe Zelenski, președintele ucrainean a subliniat că „principalul este să nu lăsăm totul să meargă conform planului lui Putin”.

Asta dorește Putin când încearcă să facă negocieri bilaterale privind războiul din Ucraina , adică doar între Rusia și SUA.

„Ca țară independentă, nu putem accepta niciun acord încheiat fără noi”. „Încerc să transmit acest lucru foarte clar partenerilor noștri”, a spus președintele ucrainean.

La Moscova predomină un ton triumfător după apelul telefonic de miercuri.

Kremlinul este impresionat de poziția noii administrații a Statelor Unite, care este hotărâtă să facă totul pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat joi de purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, citat de Reuters.

„Există voință politică atât din partea rusă, cât și din partea americană de a găsi o soluție și de a pune capăt războiului din Ucraina”, a mai spus Peskov.

Trump a renunțat la politica SUA din ultimii trei ani, când predecesorul său Joe Biden a susținut Ucraina și a anunțat o întâlnire anticipată cu Putin pentru a negocia un acord de pace cu Ucraina.

Abordarea lui Trump dă impresia că el îl consideră pe Putin singurul jucător căruia îi pasă să pună capăt luptei și că îl va pune pe lângă președintele Zelenski și guvernele europene în negocierile de pace.

 

Șefa diplomației UE: Situația îmi amintește de München 1938

 

Potrivit șefei diplomației UE, Kaja Kallas, orice acord de pace asupra Ucrainei negociat pe spatele ucrainenilor și europenilor este sortit eșecului. Ea a comparat orice concesiune către Rusia cu Acordul de la München din 1938, când Cehoslovacia a trebuit să cedeze zonele de frontieră Germaniei.

„O politică de liniște, comparabilă cu ceea ce s-a întâmplat în Cehoslovacia, nu va funcționa”, a spus șeful diplomației UE.

Pe baza Acordului de la München din 1938, Cehoslovacia a trebuit să-și cedeze zonele de graniță Germaniei naziste. Acordul, semnat de premierul britanic Neville Chamberlain, prim-ministrul francez Édouard Daladier, dictatorul italian Benito Mussolini și liderul nazist german Adolf Hitler, a dus la sacrificiul Cehoslovaciei și nu a împiedicat al Doilea Război Mondial.

 

Statele din formatul ”Weimar+”: Suntem gata să ne sporim sprijinul pentru Ucraina

 

Statele europene din formatul extins Weimar, s-au reunit ieri seară pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei. Au participat Franța, Germania, Polonia, Italia, Spania și Regatul Unit precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai SEAE.

Remarcăm faptul că România nu (mai) contează în ecuația securității regionale, țara noastră nefiind invitată la discuții, deși reprezintă un pilon important al sprijinului către Ucraina. Probabil că partenerii europeni nu doresc să ne mai deranjeze cu chestiuni ce țin de securitatea regională, România fiind ocupată acum cu probleme precum demnitatea națională, neutralitatea sau redefinirea granițelor Ucrainei.

Declarația Weimar+:

  • Suntem gata să ne sporim sprijinul pentru Ucraina.

  • Ne angajăm față de independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială în fața războiului de agresiune al Rusiei.

  • Împărtășim obiectivul de a sprijini în continuare Ucraina până când se ajunge la o pace justă, cuprinzătoare și de durată. O pace care să garanteze interesul Ucrainei și al nostru.

  • Dorim să discutăm calea de urmat împreună cu aliații noștri americani.

  • Obiectivele noastre comune ar trebui să fie să punem Ucraina într-o poziție de forță.

  • Ucraina și Europa trebuie să facă parte din orice negocieri.

  • Ucraina ar trebui să beneficieze de garanții de securitate puternice.

  • O pace justă și durabilă în Ucraina este o condiție necesară pentru o securitate transatlantică puternică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel