Nu armele de distrugere în masă sunt soluţia: Crearea unei bombe nucleare în Ucraina nu va schimba semnificativ situația de pe front

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Rachetă balistică cu rază medie de acțiune și focos nuclear RSD-10 Pioneer. Sursa foto: Muzeul Forțelor Aeriene Ucrainene din Vinnitsa.
Rachetă balistică cu rază medie de acțiune și focos nuclear RSD-10 Pioneer. Sursa foto: Muzeul Forțelor Aeriene Ucrainene din Vinnitsa.

Ucraina nu intenționează să creeze o bombă nucleară, deoarece aceasta nu este o decizie care ar putea schimba semnificativ situația de pe linia frontului, afirmă Mikhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului președintelui, într-un comentariu pentru canalul de YouTube RBC-Ucraina.

„Dacă aceasta ar fi cu adevărat o decizie care ar putea schimba definitiv ceea ce se întâmplă pe linia frontului, atunci, în ciuda tuturor obstacolelor legislative și reputaționale, s-ar putea lua în considerare. Dar aceasta nu este decizia care ne-ar oferi schimbări semnificative de-a lungul frontului”, a subliniat Podolyak.

Youtube video image

Potrivit acestuia, schimbările pe front vor veni din faptul că ucrainenii vor avea suficient armament, în special arme cu rază lungă de acțiune, precum și permisiunea de a lovi mai adânc în Rusia.

„Acest lucru va aduce cu siguranță schimbări pe front. Iar pentru aceasta, avem nevoie de sprijin pentru investiții în producția de echipamente militare și de furnizarea directă a armelor care sunt deja în stoc”, a adăugat consilierul șefului cabinetului președintelui.

 

Zvonuri despre crearea unei bombe nucleare în Ucraina

 


Ieri, The Times a relatat că Ucraina ar putea dezvolta o bombă nucleară „în câteva luni” dacă asistența militară a SUA sub președinția președintelui ales Donald Trump ar înceta, potrivit unui document cu rol consultativ pregătit pentru Ministerul ucrainean al Apărării.

Raportul sugerează că Ucraina ar putea construi rapid un dispozitiv de bază folosind plutoniu și o tehnologie similară cu cea a bombei atomice lansate de SUA asupra orașului Nagasaki în 1945. Cantitatea de plutoniu deținută de Ucraina „ar putea fi suficientă pentru sute de focoase nucleare”.

„Crearea unei bombe atomice simple, așa cum au făcut Statele Unite în timpul Proiectului Manhattan, nu ar fi o misiune dificilă 80 de ani mai târziu”, se arată în document.

Ulterior, Ministerul ucrainean de Externe a dezmințit aceste informații, subliniind că Ucraina nu are nicio intenție de a dezvolta arme nucleare. Aceasta va continua să respecte dispozițiile Tratatului de Neproliferare Nucleară.

Ministerul de Externe a negat informațiile din mass-media potrivit cărora Ucraina intenționează să își dezvolte propriile arme de distrugere în masă. Speculațiile cu privire la opțiunile nucleare ale Ucrainei s-au intensificat după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat la 17 octombrie că i-a spus lui Trump în septembrie că Ucraina trebuie fie să adere la NATO, fie să obțină capacități nucleare pentru a se apăra.

Zelenski a revenit ulterior asupra comentariilor, afirmând că Ucraina nu urmărește să obțină arme nucleare și că remarcile au fost făcute pentru a sublinia eșecurile Memorandumului de la Budapesta.

În temeiul acordului din 1994, Ucraina a renunțat de bunăvoie la arsenalul său nuclear în schimbul primirii de garanții de securitate din partea SUA, a Regatului Unit și a Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel