Kievul confirmă recepția primelor F-16. Aproape o escadrilă de aeronave occidentale ar putea fi acum în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că primele avioane de luptă F-16 au sosit în Ucraina. El a publicat videoclipul pe Facebook, duminică, 4 august.

Moment istoric - Ucraina a confirmat că primele aeronave F-16 au ajuns pe teritoriul său.

Zelenski a confirmat, pe 4 august, că piloții ucraineni au început să zboare cu F-16 pentru operațiuni în interiorul țării.

Momentul nu a fost ales întâmplător: în prima duminică a lunii august, este sărbătorită Ziua Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Anul acesta cade pe 4 august.

Președintele a remarcat că de la începutul invaziei pe scară largă, Ucraina a ținut „ sute de întâlniri și negocieri” pentru a consolida capacitățile aviației ucrainene.

Zelenski a făcut anunțul în cadrul unei ceremonii oficiale de primire a aeronavelor, desfășurată la o bază aeriană, președintele fiind flancat de două dintre avioanele F-16, cu încă două zburând deasupra capului.

El a mulțumit piloților ucraineni care au efectuat trecerea pe aeronavele F-16 și au început deja să le folosească. Zelensky le-a mulțumit, de asemenea, partenerilor Ucrainei — Danemarca, Țările de Jos și Statele Unite — care au fost primii care „au acceptat cererea Ucrainei de furnizare de avioane”.

 

Câte F-16 ar putea fi în Ucraina

 

Detaliile privind numărul exact de aeronave livrate rămân nedezvăluite. Totuși, potrivit publicației The Economist, primele 10 avioane de luptă multirol F-16, din cele 79 promise, au sosit în Ucraina în ultima zi a lunii iulie.

În același timp, sistemele de arme NATO precum rachetele Storm Shadow/Scalp vor fi mult mai eficiente dacă sunt integrate pe aeronava F-16 pentru care au fost proiectate, mai degrabă decât de avioanele de luptă sovietice MiG sau Su.

Întrucât numărul de aeronave este relativ mic, ar putea trece ceva timp până când F-16-urile pot avea un impact semnificativ.

Centrul analitic pentru Studii Strategice și Internaționale ( CSIS) a publicat un raport care indică faptul că Ucraina are nevoie de mult mai multe avioane decât are promise de la aliați.

Raportul afirmă că Ucraina are nevoie de 12 sau mai multe escadroane a câte 18 avioane fiecare pentru a atinge superioritatea aeriană și a sprijini o ofensivă la sol. Analiştii au remarcat că Ucraina va avea suficient doar pentru două sau trei escadroane din ceea ce a fost promis.

Rusia a vizat bazele care ar putea găzdui F-16 și a promis că îi va doborî, astfel încât să nu afecteze războiul.

Construit de Lockheed Martin, F-16-urile au fost pe lista de dorințe a Ucrainei de multă vreme din cauza puterii lor distructive și a disponibilității globale. Sunt echipate cu un tun de 20 mm și pot transporta bombe, rachete și rachete.

Vorbind cu reporterii pe asfaltul unui aerodrom, Zelenski a spus că Ucraina încă nu are destui piloți pregătiți pentru a folosi F-16 sau suficiente avioane în sine.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel