Publicitate
Ucraina depinde foarte mult de ajutorul militar şi financiar din partea aliaţilor săi occidentali încă de la începutul invaziei declanşate de Moscova în februarie 2022. În ultimele luni, o serie de divergenţe politice au întârziat livrarea pachetelor majore de ajutor pe acest an, o recunoaște și purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.
Ihnat a declarat pentru televiziunea ucraineană că Ucraina a folosit o 'rezervă considerabilă' de rachete pentru a se apăra împotriva atacurilor recente şi a adăugat: 'Este clar că există un deficit de rachete antiaeriene ghidate'.
Rusia şi-a intensificat atacurile combinate cu rachete şi drone asupra Ucrainei în ultimele săptămâni, lansând sute de rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene aflate mult în spatele liniei frontului, au declarat oficiali ucraineni.
În atacul de duminică noaptea spre luni, Rusia a lansat 51 de rachete de diferite tipuri, ucigând cel puţin patru persoane şi lovind infrastructură civilă, au spus ei. Ucraina a doborât 18 dintre rachetele de croazieră lansate, o rată de interceptare mult mai mică decât în mod obişnuit.
Responsabilii de la Kiev au atribuit insuccesul numărului mare de rachete balistice lansate de Rusia, întrucât acestea sunt mai greu de interceptat.
Despre această vulnerabilitate a discutat și fostul șef al CIA, generalul cu patru stele David Patraeus. Acesta declara zilele trecute pentru DW că scenariul cel mai nefericit pentru Ucraina ar însemna ca atacurile Rusiei cu rachete să distrugă elemente importante ale infrastructurii critice militare ucrainene, lucru care până acum a fost evitat de Armata Kievului.
Generalul Patraeus a abordat și subiectul asistenței militare a SUA. În opinia sa, în perioada următoare, Congresul SUA ar trebui să deblocheze fondurile pentru sprijinul militar al Ucrainei.
Această opinie pare împărtășită și de către oficialii ucraineni, Iurii Ihnat declarând că speră ca întârzierile legate de pachetele de ajutoare occidentale să fie în curând rezolvate, deoarece Ucraina depinde de livrările occidentale nu doar pentru muniţia de apărare antiaeriană. 'Avem astăzi din ce în ce mai multe echipamente occidentale şi, în consecinţă, acestea au nevoie de întreţinere, reparaţii, actualizare, reaprovizionare şi muniţie corespunzătoare', a spus el.
Deputatul ucrainean Iehor Cernev a declarat pentru televiziunea naţională că guvernul va discuta despre cum să îşi consolideze apărarea antiaeriană la o întâlnire cu aliaţii săi din NATO în această săptămână. Oficialii ucraineni au avertizat anterior că Rusia stochează rachete pentru mai multe atacuri în lunile reci de iarnă, în ideea de a provoca mai multe daune reţelei energetice, după ce iarna trecută atacurile aeriene au provocat frecvente întreruperi de energie electrică în Ucraina.
Dar, spre deosebire de iarna trecută, Rusia vizează acum în special obiective ale industriei militare ucrainene, prin masive atacuri combinate în care utilizează diferite tipuri de rachete, precum şi drone pentru a 'satura' antiaeriana ucraineană, conform experţilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News