Kellogg, mediatorul lui Trump, îi tăie lui Zelenski orice urmă de speranţă: Ucraina „nu-și va recăpăta arsenalul de arme nucleare''

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dezinfectarea unui siloz de rachete aflat lângă orașul Derazhnya din centrul Ucrainei, 23 octombrie 1996. Sursa foto: Arhiva Radio Free Europe/AFP.
Dezinfectarea unui siloz de rachete aflat lângă orașul Derazhnya din centrul Ucrainei, 23 octombrie 1996. Sursa foto: Arhiva Radio Free Europe/AFP.

Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a respins posibilitatea ca Ucraina să-și recapete statutul de putere nucleară într-un interviu acordat Fox News pe 6 februarie. „Șansa ca ei (n.r. ucrainenii) să-și recapete armele nucleare este undeva între mică și nulă”, a declarat Kellogg. „Să fim sinceri, amândoi știm că acest lucru nu se va întâmpla”.

Remarcile lui Keith Kellogg vin după comentariile recente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat că, dacă aderarea Ucrainei la NATO rămâne blocată, SUA ar trebui să ofere o garanție de securitate alternativă, inclusiv arme nucleare.

„Președintele a spus că suntem un guvern al bunului simț”, a adăugat Kellogg. „Când cineva sugerează asta, luați în considerare rezultatul sau potențialul - folosiți-vă bunul simț”.

Zelenski a recunoscut că aderarea la NATO ar putea dura „ani sau decenii” și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Ucraina se va apăra între timp.

Ucraina a depus o cerere oficială de aderare la NATO la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, dar nu a primit încă o invitație, țări precum SUA, Germania, Ungaria și Slovacia opunându-se aderării sale.

În timp ce Trump insistă asupra negocierilor pentru a pune capăt războiului, Rusia a făcut din interzicerea completă a aderării Ucrainei la NATO una dintre cerințele sale principale.

Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear din epoca sovietică în temeiul Memorandumului de la Budapesta din 1994, aderând la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP) în schimbul unor garanții de securitate din partea SUA, Regatului Unit și Rusiei.

Moscova a încălcat ulterior acordul ocupând Crimeea și părți din estul Ucrainei în 2014 și lansând o invazie la scară largă în 2022.

Deși războiul a reluat discuțiile cu privire la necesitatea ca Ucraina să își reconstruiască capacitatea de descurajare nucleară, Kievul susține că apartenența la NATO rămâne cea mai bună garanție a securității sale și nu intenționează să dezvolte arme nucleare.

Kellogg va participa la Conferința de Securitate de la München în perioada 14-16 februarie, unde se va întâlni cu liderii mondiali pentru a discuta despre războiul purtat de Rusia in Ucraina și pentru a evalua pozițiile acestora cu privind viitoarele negocieri.

„Pe măsură ce elaborezi planuri pentru a pune capăt acestui carnagiu, trebuie să te asiguri că ai punctul de vedere al tuturor celor implicați”, a spus Kellogg.

„Odată ce ajungem să avem aceste discuții față în față, atunci puteți lucra cu adevărat ... la concesii”, a menţionat oficialul Kellogg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel