Președintele american, Donald Trump, afirmase anterior în această săptămână că Zelenski este “un dictator fără alegeri”, care a făcut o treabă groaznică și a început un război pe care nu l-a putut câștiga. Ucraina se apără de agresiunea armată rusă de trei ani, de când forțele ruse au invadat țara vecină la ordinele președintelui Vladimir Putin.
La rândul său, șeful statului ucrainean a apreciat că întâlnirea sa cu generalul Kellogg “i-a redat speranța”. Și a mai spus că “avem nevoie de acorduri puternice cu SUA - acorduri care să funcționeze cu adevărat”, dar și că și-a instruit echipa să lucreze rapid și rezonabil. “Economia și securitatea trebuie să meargă întotdeauna mână în mână, iar detaliile acestor acorduri contează. Cu cât sunt mai bine structurate, cu atât rezultatele sunt mai bune”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.
Potrivit precizărilor sale, a discutat cu Kellogg despre situația de pe front, despre necesitatea eliberării tuturor prizonierilor de război ucraineni deținuți în Rusia și despre necesitatea “unui sistem clar și fiabil de garanții de securitate pentru a se asigura că acest război nu se va mai întoarce niciodată și că Rusia nu va mai distruge niciodată vieți”. După cum a menționat Zelenski, Ucraina, Europa, America și întreaga lume au nevoie de pace.
Potrivit presei, în spatele seriei de declarații dure ale lui Trump din ultimele zile s-a aflat un proiect de acord, prezentat de guvernul SUA, în baza căruia Ucraina ar renunța la dreptul său privind o parte din bogățiile de minerale rare. Niciuna dintre părți nu a anunțat oficial parametrii propunerii, dar Zelenski a confirmat faptul că o respinge.
Citând surse anonime, Axios a scris joi că Washingtonul și Kievul negociază acum un proiect de acord “îmbunătățit” privind mineralele rare. Unele articole care i-au deranjat pe ucraineni au fost eliminate din proiectul modificat.
Potrivit raportului Axios de astăzi, oficialii americani și ucraineni au discutat problema pe tot parcursul serii de joi până la primele ore ale acestei dimineți, administrația Trump trimițând Ucrainei cea mai recentă versiune a proiectului de acord joi seara. Acordul inițial, prezentat Kievului de secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și respins de Zelenski, ar fi garantat Statelor Unite jumătate din minereurile rare ucrainene, a informat Axios.
Zelenski a spus clar că banii strânși printr-un astfel de acord nu se vor potrivi cu ajutorul acordat de SUA până în prezent, menționând că nu poate vinde Ucraina. În același timp, el și-a exprimat îngrijorarea că acordul inițial nu conținea garanții de securitate. Axios nu a reușit să identifice modificări specifice în cel mai recent proiect de acord.
Între timp, secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat, într-un interviu publicat joi pe site-ul diplomatic american, că Trump este “pe bună dreptate” foarte supărat pe Zelenski. El a remarcat că “potrivit articolelor din ziare”, și predecesorul lui Trump, Joe Biden, l-a certat pe Zelenski în timpul unui apel telefonic pentru că a difuzat postări despre ceea ce are nevoie și nu primește Ucraina “în loc să le mulțumească americanilor pentru ajutorul lor”.
,,Sincer, am fost foarte supărat pentru că am vorbit împreună cu vicepreședintele [J.D. Vance] în trei cu președintele Zelenski. Și am discutat această problemă despre drepturile asupra mineralelor și i-am explicat: uite, vrem să fim într-o societate mixtă cu voi - nu pentru că vrem să vă jefuim țara, ci pentru că noi considerăm că este, de fapt, o garanție a securității”, a spus Rubio, adăugând că i-a spus lui Zelenski: ,,Dacă suntem partenerul tău într-un efort economic important, vom primi înapoi o parte din banii pe care ni i-au dat contribuabilii - aproape 200 de miliarde de dolari. Și, de asemenea, acum avem un interes iminent în securitatea Ucrainei”. Potrivit lui Rubio, președintele ucrainean a spus că vrea să încheie acordul, dar că “trebuie să-l treacă prin procesul legislativ”.
,,Două zile mai târziu, am citit că Zelenski a spus acolo: am respins acordul, le-am spus că nu există nicio cale, că nu vom merge cu el. Ei bine, dar asta nu s-a întâmplat la acea întâlnire. Așa că cineva începe să te enerveze - încercăm să-i ajutăm pe acești tipi”, a adăugat Rubio.
Cu toate acestea, încă nu este pe deplin clar ce sumă va acoperi acordul. În timp ce Rubio vorbește despre o parte din cele 200 de miliarde de dolari furnizate prin ajutorul SUA până acum, Trump a declarat într-un interviu acordat Fox News săptămâna trecută că Ucraina are o mare bogăție minerală și SUA vrea să aibă o garanție că banii vor fi returnați. “Le-am spus că vreau echivalentul a 500 de miliarde de dolari în metale rare și au fost de acord în principiu”, a declarat Trump.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News