Șeful Agenției pentru Reglementare și Dezvoltare a Pieței Financiare din Kazahstan, Madina Abylkassymova, a precizat, pe 26 aprilie, că vor fi înăsprite cerințele pentru a se preveni încălcarea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei.
"Luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul impunerii de sancțiuni secundare asupra sectorului financiar din Kazahstan. Acest lucru este extrem de important și respectăm pe deplin cerințele stabilite de autoritățile de reglementare și de băncile corespondente externe", a declarat Abylkassymova, adăugând că toate băncile și instituțiile financiare au consolidat în mod semnificativ procedurile de conformitate pentru a respecta sancțiunile.
"Procedurile de conformitate, serviciile de conformitate și toate restricțiile impuse au fost consolidate în mod semnificativ. În special, utilizarea valutei străine în decontări, lucrul cu persoanele sancționate incluse în diverse liste, aceste cerințe sunt pe deplin respectate. Sistemul bancar nu a fost folosit pentru a se eluda sancțiunile”, a adăugat Abylkassymova.
Deocamdată, sectorul financiar al Kazahstanului nu a primit nicio notificare de la autoritățile de reglementare și nu există bănci care se confruntă cu sancţiuni în Kazahstan, potrivit oficialului kazah, citat de publicația Tengri News.
Bursa din Kazahstan a anunțat și ea restricții pentru clienții ruși, urmând să separe conturile rușilor și belarușilor, privându-i de posibilitatea de a efectua tranzacții cu instrumente valutare, potrivit Unian.
Înainte de a zbura la Astana, Rosenberg a vizitat țări europene, unde a împărtășit informații despre modul în care Rusia eludează regimul de sancțiuni. Băncile din Austria, Italia, Germania și Franța au primit un „manual” pentru a reduce încălcările sancțiunilor, potrivit Reuters, citată de Moscow Times.
După Kazahstan, oficialii americani intenționează să călătorească în Uzbekistan în același scop. Sarcina principală este de a consolida implementarea sancțiunilor și de a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului, a raportat Trezoreria SUA.
După începutul războiului din Ucraina, Kazahstanul se luptă să-și reducă, cel puțin parțial, dependența aproape totală de Rusia pentru exporturile sale de petrol, care sunt un element cheie al bugetului țării.
Pe 17 iunie 2022, președintele Kazahstanului, în prezența omologului său rus, Vladimir Putin, a refuzat să recunoască „independența” așa-ziselor republici Donețk și Lugansk. După această declarație, Rusia a suspendat tranzitul de petrol kazah prin portul Novorossiysk. În iulie 2022, Tokayev a ordonat ocolirea Rusiei pentru exportul de petrol și a făcut din ruta transcaspică o prioritate. Pe 21 martie 2023, pentru prima dată în istorie, Kazahstanul a livrat petrol Azerbaidjanului, ocolind Rusia, 6.900 de tone de petrol fiind trimise prin portul Aktau către portul Baku, potrivit Unian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News