Kaan, primul avion cu caracteristici stealth dezvoltat de Turcia: Al doilea prototip se apropie de finalizare, urmează testele de zbor

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Kaan, primul avion de generația a 5-a a Turciei. Foto: Havelsan
Kaan, primul avion de generația a 5-a a Turciei. Foto: Havelsan

Asamblarea celui de-al doilea prototip al avionului de luptă TAI KAAN, un produs al industriei turce de apărare, se apropie de final. După ce vor fi finalizate ultimele etape ale procesului de asamblare și de instalare a motoarelor, se estimează că aeronava ar urma să iasă de pe linia de producţie în jurul lunii iunie sau iulie 2024. Ulterior, cel de-al doilea prototip al avionului de luptă TAI KAAN va fi supus unei serii de teste de zbor. 

Primul prototip al KAAN și-a asigurat un loc bine meritat în portofoliul de produse pe care industria aeronautică din Turcia le-a dezvoltat în ultimii ani.

KAAN şi-a făcut debut la 21 februarie anul curent, efectuând un zbor de 13 minute. Conform planurilor strategice ale Ministerului turc al Apărării, până în 2028, Forțele Aeriene Turcești ar trebui să aibă o flotă alcătuită din cel puțin 20 de avioane KAAN. 

Compania Turkish Aerospace Industries (TAI) consideră că asamblarea acestui al doilea prototip este o etapă esențială în evoluția acestui program militar. Testele de zbor vor oferi și răspunsuri mult aşteptat cu privire la parcursul programului KAAN. În orice proiect de acest gen, dezvoltarea și testarea unui al doilea prototip este întotdeauna marcată ca un punct de cotitură.

În prima etapă a testelor aeriene ale KAAN, echipa va evalua meticulos manevrabilitatea aeronavei. Acest lucru implică analizarea cu atenţie a nivelului de stabilitate și controlul aeronavei la diferite altitudini și viteze, asigurându-se că performanțele sale se aliniază cu așteptările. 

Odată ce acest lucru este realizat, caracteristicile KAAN vor fi măsurate în faza de testare a performanțelor. Aici, tehnicieni va evalua parametrii de performanță vitali, cum ar fi viteza, autonomia și rezistența.

Ulterior, aeronava intră în ''testele de sistem''. În această etapă, are loc o examinare amănunțită a tuturor sistemelor de la bord, cum ar fi sistemele de avionică, pilotaj, comunicații și armament. În mod firesc, orice eroare detectată în această etapă de testare va fi analizată și rectificata.  

Testarea structurală face, de asemenea, parte din procesul de evaluare pentru a se demonstra că aeronava poate rezista la anumite forţe la care este supusă în timpul zborului.

Testele efectuate în această fază implică verificarea impactului sarcinilor aerodinamice, a vibrațiilor și a altor tensiuni structurale. În cele din urmă, aeronava va fi supusă unor teste operaționale. Aceasta înseamnă că va fi pilotată în condiții care simulează circumstanțe operaționale reale, inclusiv teste de decolare, aterizare, manevrabilitate și scenarii specifice mişinilor desemnate.

Culegerea și interpretarea datelor din testele de zbor reprezintă o etapă crucială în faza de perfecționare a dezvoltării aeronavei. Această metodă bazată pe date ajută la identificarea oricăror puncte slabe sau a componentelor care pot beneficia de  îmbunătățiri  suplimentare. 

Kaan are o lungime de 21 de metri și, potrivit producătorului, poate atinge o viteză maximă de 1,8 Mach datorită motoarelor sale duble. Dispune desigur de caracteristici stealth și va avea integrat armament aer-aer și aer-sol, precum și muniții inteligente.

Programul Kaan e menit să înlocuiască avioanele F-16, dar acest lucru se va face treptat, începând cu 2030, astfel încât Ankara caută soluții pentru a achiziționa măcar un număr limitat de avioane noi și a le moderniza pe altele.

Exclusă din programul F-35 ca urmare a deciziei de a achiziționa sisteme rusești de apărare S-400, Turcia a rămas „descoperită”, forțele aeriene fiind călcâiul lui Ahile, mai ales că SUA au tegiversat achiziția Turciei de F-16 Block 70 Viper și modernizarea F-urilor pe care le dețin azi turcii la cel mai modern standard.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel