K9, tunet românesc și american? SUA iau în calcul achiziția de obuziere K9 și vehicule K10, o alegere pe care România a făcut-o deja

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV) și obuzier autopropulsat de tip K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace
K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV) și obuzier autopropulsat de tip K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace

La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.

Shin Hyun-woo, președintele al Hanwha Aerospace's Public Affairs Office, le-a urat bun venit generalilor și a subliniat importanța unor astfel de schimburi în contextul transformării alianței ROK-SUA la cerințele de securitate în continuă schimbare.

Generalii americani în retragere au fost impresionaţi de capacitatea de producție a uzinei și capacitatea acesteia de a satisface cererea de pe piața internațională prin automatizarea producției.

Generalul american Walter L. Sharp, vorbind despre utilitatea K9 SPH și K10 ARV, a indicat că aceste sisteme ar putea adăuga valoare resurselor de apărare americane dincolo de interesele comune ale alianței. Generalul în retragere Robert B. Abrams s-a referit la experiența sa directă cu K9A1 în timpul mandatului său de comandant al USFK, descriind capacitățile acestuia și subliniind sistemul automatizat de realimentare cu muniție al K10 ca fiind o caracteristică nouă.

Aceste discuții au coincis cu faptul că Hanwha Defense USA (HDUSA), o filială a Hanwha Aerospace, participă în prezent la programul armatei SUA de testare a performanțelor mai multor obuziere autopropulsate. Armata SUA are în vedere achizitia de noi sisteme de obuziere autopropulsate, iar K9A2 se numără printre candidați.

Directorul general al Hanwha Aerospace USA, Mike Smith, a declarat: „K9 este cea mai buna versiune de obuziere autopropulsate din lume. Nu numai că oferă putere de foc pe distanta mare, dar poate fi folosit și în timpul unor misiuni combinate cu și fără echipaj uman, ceea ce îl face ideal pentru îndeplinirea cerințelor de performanță ale armatei SUA”.

 

România a ales și ea K9 și va achiziționa 54 de obuziere K9 Tunetul

 

Amintim că România a semnat recent un contract cu gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României.

Iar contractul are și o importantă componentă de offset. Contractul este cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10. 

Sistemul de artilerie K9, dezvoltat pentru prima dată în 1999, rămâne recunoscut pentru puterea sa de foc, mobilitate și raza extinsă de peste 40 de kilometri. O actualizare recentă include un sistem complet automat de manipulare a muniției, care ar permite K9 să tragă cu o cadenţă de peste nouă proiectile pe minut cu un echipaj minim.

În sprijinul K9, ARV-ul K10 oferă suport logistic în condiții de luptă, folosind același șasiu ca și K9. K10 poate transporta și transfera 104 obuze de 155 mm la o viteză maximă de 12 obuze pe minut, sporind eficiența operațională a K9.

La expoziția 2024 a Association of the United States Army (AUSA), compania Hanwha Defense USA (HDUSA) a prezentat K9A2, o versiune îmbunătățită a K9 cu o turelă automată și o cadență de tragere de până la 10 cartușe pe minut. K9A2 poate să utilizeze munițiile ghidate Raytheon M982A1 Excalibur, obținând un grad de precizie ridicat la distanțe de aproximativ 50 de kilometri.

Îmbunătățiri suplimentare, cum ar fi șenilele din cauciuc compozit de la Soucy Defense, reduc greutatea vehiculului și îmbunătățesc confortul echipajului, poziționând K9A2 ca o opțiune potrivită pentru eforturile de modernizare a artileriei armatei SUA.

Seria K9 deține peste 50% din cota de piață globală pentru obuzierele autopropulsate, cu aproximativ 2 000 de unități aflate în exploatare în mai multe țări. Utilizarea intensivă a K9 reflectă cererea susținută pentru acest sistem de artilerie în diverse contexte operaționale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel