În cadrul unui interviu acordat recent trustului DC Media Group, din care face parte și DefenseRomania, ambasadorul Coreei la București a precizat că Hyundai Rotem nu e interesată doar de a colabora cu România în ceea ce privește achiziția și producerea tancurilor K2 Panther, dar e deschisă și pentru investiții în infrastructura feroviară din România.
„Una dintre companiile noastre din industria de apărare, Hyundai Rotem, produce tancuri K2 Panther, dar și trenuri, căi ferate. Astfel, pentru a moderniza infrastructura, în special cea rutieră și feroviară, Hyundai Rotem poate fi un bun partener.
Va dura ceva timp, dar cred că Hyundai Rotem și celelalte companii coreene vor fi un partener foarte bun pentru a îmbunătăți căile ferate române”, a precizat E.S. Rim Kap-soo.
În ceea ce privește infrastructura feroviară a României bazele acesteia au fost puse în secolul XIX de către Regele Carol I, rețeaua fiind ulterior extinsă după Marea Unire realizată în urma Primului Război Mondial.
Ulterior, după venirea la putere a comuniștilor, rețeaua a fost din nou extinsă și modernizată ca urmare a industrializării forțate începută de comuniști. Ulterior de aproape 100 de ani nu s-au mai făcut investiții majore de modernizare și extindere, România fiind pe ultimele locuri în UE și NATO în ceea ce privește infrastructura feroviară, dar și rutieră. Toate aceste lucruri ridic
Ne bucurăm de cele mai bune momente ale dimensiunii noastre politice bilaterale, dar când vine vorba de dimensiunea economică a investițiilor, este puțin sub așteptări.
Vrem să reducem decalajul dintre dimensiunea politică și cea economică și să creștem volumul investițiilor economice și comerciale până la nivelul parteneriatului nostru strategic real. Aceasta a fost prioritatea mea numărul unu iar eu împreună cu echipa mea am lucrat pentru a îmbunătăți proiectele noastre de cooperare economică în conformitate cu parteneriatul nostru strategic. Și pot vedea unele rezultate. Anul acesta trei companii coreene și-au deschis birouri aici, la București”, a mai precizat ambasadorul coreean.
România a testat deja tancul K2 Panther iar impresiile au fost foarte bune
Tancul de luptă principal K2 Black Panther, prezentat de compania sud-coreeană Hyundai Rotem la expoziția de tehnică militară Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2024. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024.
Amintim că la mijlocul lunii trecute în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul de luptă principal (MBT) K-2 "Black Panther", dezvoltat de Hyundai Rotem, companie din Coreea de Sud.
Anul trecut în cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern). Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.
Însă România nu intenționează să se oprească la achiziția a doar 54 de tancuri.
Obiectivul este de a achiziționa 300 de tancuri, iar țara noastră și-a manifestat interesul și pentru K2 Panther.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News