Justiţia franceză deschide o anchetă în urma plângerii unor jurnalişti ce ar fi fost spionaţi prin intermediul softului Pegasus

Eduard Pascu |
Data publicării:

Justiţia franceză a deschis marţi o anchetă în legătură cu afacerea Pegasus, urmând să examineze plângerea unor jurnalişti ale căror telefoane au fost spionate în contul Marocului, conform dezvăluirilor unui consorţiu media, transmite AFP.

Duminică, mai multe media, printre care Le Monde, The Guardian şi Washington Post, au dezvăluit că jurnalista Lénaig Bredoux de la Mediapart şi fondatorul site-ului de informaţii, Edwy Plenel, se numără printre cei peste 180 de ziarişti spionaţi în lume prin intermediul softului Pegasus, în contul diferitelor state, în cazul de faţă Maroc, transmite Agerpres.

În urma dezvăluirilor, site-ul Mediapart a depus plângere luni.

Vizate la rândul lor de această acţiune de spionaj atribuită Marocului, publicaţia Le Canard enchaîné şi fosta sa colaboratoare Dominique Simonnot, devenită Controlor general al închisorilor, şi-au anunţat intenţia de a depune plângere la rândul lor.

”Timp de mai multe luni, aparatul represiv al regatului Maroc a încălcat intimitatea a doi jurnalişti, a adus atingere meseriei de a informa şi libertăţii presei, a furat şi exploatat date personale şi profesionale”, a acuzat Mediapart într-un articol apărut luni.

Aceste informaţi sunt ”alegaţii mincinoase lipsite de orice fundament”, a reacţionat guvernul marocan, dezminţind că a achiziţionat ”softuri informatice pentru a infiltra aparate de comunicaţie”.

Potrivit Le Monde, pe lângă jurnalişti marocani, ”în jur de 30 de jurnalişti şi şefi din media franceze figurează pe lista ţintelor Pegasus, în redacţii diferite precum Le Monde, Le Canard enchaîné, Le Figaro sau AFP şi France Télévisions”, nu toţi fiind ulterior în mod necesar spionaţi.

Ancheta din Franţa vizează o listă de zece infracţiuni potenţiale, printre care 'atingere adusă vieţii private', ”interceptarea corespondenţei”, ”acces fraudulos” într-un sistem informatic şi ”grup infracţional”, detaliază comunicatul parchetului din Paris.

Ancheta se referă şi alte infracţiuni, ca introducerea, extragerea şi transmiterea frauduloasă de date, potenţial imputabile utilizatorilor Pegasus, precum şi 'punerea la dispoziţie şi deţinerea unui echipament' ce permite spionarea unui sistem de date, şi 'oferirea şi vânzarea fără autorizaţie a unui dispozitiv de captare de date', ceea ce s-ar putea aplica la comercializarea softului şi la intermediarii implicaţi.

Investigaţiile au fost încredinţate Oficiului central de luptă împotriva criminalităţii legate de tehnologiile informaţiei şi comunicaţiei (OCLCTIC), a precizat parchetul.

Conform anchetei publicate duminică de un consorţiu de 17 media independente, softul Pegasus, creat de compania israeliană NSO Group, ar fi permis spionarea telefoanelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului, 65 de şefi de companii din diferite ţări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel