Jihadiști, propagandă online, regândită

Jihadiștii de la Stat Islamic se caută permanent modalități de popagandă în ciuda acțiunilor din ultimii ani care i-au destabiliat pentru perioade relativ scurte. 

În primăvară, o ofensivă a poliţiei internaţionale a vizat organele de propagandă online ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI), dar numai patru luni mai târziu jihadiştii au reuşit să se adapteze, rămânând activi şi periculoşi, potrivit unor experţi, relatează miercuri AFP.

Ei preferă de acum site-urile netradiţionale, reţelele sociale private, mesagerii criptate sau internetul clandestin (darknet, deepweb) pentru a difuza discursuri ale liderilor lor, apeluri la jihad sau instrucţiuni pentru atacuri mortale.

Pe 27 aprilie, Rob Wainwright, director al Europol, saluta faptul că ''a dat o mare lovitură capacităţilor SI de difuzare a propagandei sale online şi de radicalizare a tinerilor în Europa".

Intervenții simultane

După doi ani de anchetă, poliţişti au intervenit simultan în opt ţări (Belgia, Bulgaria, Canada, Franţa, Olanda, România, Marea Britanie şi Statele Unite), confiscând servere şi echipamente informatice.

"Capacitatea SI de a-şi promova materialul terorist este compromisă", asigura atunci Rob Wainwright.

La 22 august, uşurinţa cu care liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, a transmis ultimul său mesaj, în care a afirmat că ''statul califatului va continua, cu voia lui Dumnezeu (... ), va face să triumfe religia, va lupta împotriva duşmanilor săi", a demonstrat contrariul.

Reușită parțială

În câteva minute, potrivit unui studiu realizat de ONG-ul din New York Counter Extremism Project (CEP), discursul postat pe mesageria criptată Telegram a fost transmis pe cel puţin 21 de site-uri web, devenind imposibil de şters.

"Pentru SI, utilizarea reţelelor sociale netradiţionale este o evoluţie în faţa campaniilor de represiune a forţelor de poliţie", estimează CEP. "Agenţii precum Europol au reuşit doar parţial să prevină propagarea online a mesajelor extremiste", menţionează CEP.

"Ciber-partizanii SI pe internet încearcă acum să găsească noi modalităţi care să le permită să nu se mai bazeze exclusiv pe site-urile tradiţionale, potenţial ostile", adaugă ONG-ul.

La jumatatea lunii august, experţi CEP au subliniat că jihadiştii cibernetici privilegiază de acum platformele de stocare tip 'cloud', deseori asociate cu software-ul de criptare, pentru a-şi distribui documentele în timp util, ceea ce face dificilă cenzura.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel