Prelungirea permisiunii acordate forțelor armate ucrainene de a efectua atacuri pe teritoriul rus va depinde de situația de pe câmpul de luptă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Harta Peninsulei Crimeea, colaj de fotografii cu atacurile efectuate de ucraineni. Sursa Foto: Krymr.com
Harta Peninsulei Crimeea, colaj de fotografii cu atacurile efectuate de ucraineni. Sursa Foto: Krymr.com

Casa Albă și-a clarificat poziția cu privire la permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte aflate în Rusia cu arme americane și nu a exclus că această permisiune ar putea fi prelungită. În timpul unui briefing susținut luni, 3 iunie, de consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale al Casei Albe, John Kirby, jurnaliștilor li s-a reamintit că președintele american Joe Biden a permis Kievului să folosească arme americane "pe un teritoriu foarte limitat din Rusia".

În weekend, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Biden, dar a subliniat că "acest lucru nu este suficient". Potrivit liderului ucrainean, este necesar să se extindă permisiunea cu privire la teritoriul rusesc asupra căruia Ucraina are voie să lanseze atacuri cu armele occidentale furnizate.

La rândul său, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat, în ultima zi a călătoriei sale în Europa, că este posibil ca ''permisiunea actuală'' să nu fie ultima dată când Kievului i se va permite să depăşească anumite restricții.

Întrebat ce fel de extindere a autorizării ar putea fi discutată pentru forțele armate ucrainene, Kirby a adăugat că nu vrea să se antepronunțe "asupra unor decizii care nu au fost încă luate".

 

Abordarea generală actuală a SUA nu se va schimba în următoarele săptămâni

 

"După cum știți, în fiecare etapă a acestui conflict, pe măsură ce acesta s-a schimbat, pe măsură ce condițiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat, noi am evoluat și ne-am schimbat sprijinul pentru Ucraina. Și nu m-aș aștepta ca abordarea generală actuală să se schimbe în următoarele săptămâni sau luni. Vom vedea cum evoluează situația și de ce au nevoie ucrainenii", a declarat Kirby.

Potrivit consilierului de comunicare al Casei Albe, declarațiile și apelurile președintelui Zelenski sunt de înțeles pentru aceștia, deoarece s-a pierdut timp din cauza întârzierii ajutorului american, iar acum Rusia își intensifică atacurile asupra Ucrainei.

,,Cine îl poate învinui pe președintele Zelenski că vrea să obțină mai multe fonduri și să aibă mai multe oportunități de a folosi aceste fonduri? La urma urmei, țara sa continuă să fie atacată, mai ales prin eforturile continue ale Rusiei de a pune în pericol Harkov, unul dintre cele mai importante orașe ale lor din nord", explică Kirby.

Oficialul de la Casa Albă nu a exclus posibilitatea de a extinde permisiunea pentru Ucraina în viitor și a subliniat că totul va depinde de situația de pe câmpul de luptă.

,,Vom continua să purtăm aceste discuții cu ucrainenii. Cu siguranță o vom face. Și dacă acest lucru va duce la schimbări suplimentare de politică, nu pot spune în acest moment. Dar nu ne vom întoarce spatele la nevoile Ucrainei. Și vom continua să încercăm să ne dezvoltăm sprijinul pe măsură ce situația de pe câmpul de luptă evoluează", a rezumat John Kirby, consilierul pentru comunicare privind securitatea națională de la Casa Albă.

Kirby a confirmat, de asemenea, reporterilor că vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, vor participa la Summitul pentru pacea din Ucraina, care va avea loc pe 15 iunie la Lucerna, în Elveția.

,,La summit, vicepreședintele și dl Sullivan vor sublinia importanța ca țările lumii să continue să sprijine eforturile Ucrainei de a asigura o pace dreaptă și durabilă. Toată lumea știe, cred, că acest război s-ar putea încheia mâine dacă domnul Putin și-ar retrage trupele din Ucraina. Între timp, eu și aliații și partenerii mei vom continua să fim alături de poporul ucrainean, care luptă în fiecare zi pentru a se apăra împotriva acestei agresiuni", a declarat Kirby în timpul unui briefing acordat presei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel