„Jocul de lego” al NATO aduce aliații și mai aproape. Exercițiile de iarnă ale Grupului de Luptă multinațional condus de Franța

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

''Piesele de lego ale NATO'' devin tot mai mici dar, poate cel mai important lucru este că aceste piese mici devin tot mai multe. Procesul are loc peste tot în lume unde există un stat NATO, inclusiv aici în România, sub ochii noștri, iar recenta suită de exerciții multinaționale din țara noastră se înscrie în acest trend.

Grupul de luptă multinațional condus de Franța, staționat pe teritoriul României, a desfășurat în prima parte din decembrie o serie de exerciții comune cu Armata Română și cu forțele NATO din sud-estul Europei.

Manevrele de iarnă timpurie ale Grupului EFPBG „Romania” au debutat, în primele zile din decembrie, la Vatra Dornei unde, s-au desfășurat activități cu vânătorii de munte români - Exercițiul „Mountain Thunder-23”.

Militari din Belgia, Franța, Polonia și Portugalia s-au antrenat împreună cu militarii români din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu", în cadrul exercițiului „Mountain Thunder-23” (Tunetul Muntelui-23). Forțele Terestre Române nu au fost generoase cu detalii despre natura activităților desfășurate în condiții grele, cu temperaturi sub zero grade, vânt puternic și zăpadă. Dar, în comunicatul de presă privind exercițiul, s-a lăsat să se înțeleagă că integrarea forțelor a avansat foarte mult, ajungându-se chiar la pluton/plutoane străine de infanterie care acționează în cadrul unei companii românești, precum și invers.

,,Aceste module de pregătire asigură un schimb real de tactici și proceduri specifice fiecărei structuri participante și contribuie la întărirea încrederii între acestea”, au precizat Forțele Terestre Române.

Exercițiul „Eagle Toxic 23-01”: Alte subunități ale EFPBG ,,Romania” s-au pregătit împreună chimiștii piteșteni în cunoscutul poligon Cincu, care este acum casa Grupului de luptă multinațional.

Peste 130 de militari francezi și belgieni au desfășurat, împreună cu un detașament de 34 de militari ai Batalionului de Apărare CBRN „Argeș”, exercițiul „Eagle Toxic 23-01”, în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.

În cadrul activităților comune, din perioada 11-15 decembrie, atât subunitatea multinațională cât și cea românească, mai întâi s-au familiarizat cu mijloacele de apărare CBRN (chimică, biologică, radiologică, nucleară) din dotarea celeilalte formațiuni.

„Ulterior acumulării cunoștințelor, a urmat desfășurarea de antrenamente, prin constituirea unor echipe mixte, care au vizat exersarea procedurilor de operare în condițiile specifice unui mediu contaminat RBC (radiologic, bacteriologic și chimic)'', au anunțat Forțele Terestre Române, pe 15 decembrie.

Momentul culminant al manevrelor - exercițiul „Dacian Winter”: Grupul multinațional condus de Franța gestionează, în timp operativ, diferite scenarii de angajare în luptă.

În ultima fază a seriei de exerciții de iarnă din 2023, EFPBG ,,Romania” a desfășurat exercițiul de comandament cu comunicații în teren ”Dacian Winter-23” în care, comandantul batalionului, colonelul francez Patrick Guillaume, și statul său major au rezolvat diferite jocuri de război.

Complexitatea mare a exercițiului a fost relevată de locotenent-colonelul canadian Kris Callaerts de la Divizia Multinațională Sud-Est a NATO, staționată în România, sub comanda căreia se află grupul de luptă multinațional. Potrivit acestuia, cele câteva zile de exercițiu (11-15 decembrie) au fost intense, batalionul multinațional trecând prin mai multe faze pregătitoare – specifice unui atac inamic prin surprindere, înainte de a putea îndeplini misiunile de luptă.

 

Exercițiul ”Dacian Winter-23” a avut cinci faze

 

„Sunt cinci faze ale exercițiului. Am alertat trupele, le-am deplasat din locurile lor de antrenament în locații care contează în România, locații cheie, terenuri vitale. Apoi restabilim comunicațiile între toate eșaloanele”, a precizat Callaerts. Ulterior a fost făcută ”recunoașterea terenului, unde vedem dacă el corespunde cu ceea ce avem pe hartă, cum este el în realitate”, pentru ca în ultima fază să ”facem jocul tactic cu un inamic materializat de structurile noastre de planificare și informații”, potrivit emisiunii Jurnal Militar a Ministerului Apărării României.

„Acest antrenament a avut ca scop testarea capacităţilor unui detaşament de stat major franco-belgian de a se disloca şi de a reacţiona în scurt timp. Forțele române au fost, de asemenea, implicate în sprijinirea și protejarea unui post de comandă aliat, în special în zona războiului antidronă. Această secvență a permis consolidarea interoperabilității batalionului multinațional cu Cartierul General al Diviziei Multinaționale Sud-Est și cu unitățile aliate. Aceste exerciții demonstrează credibilitatea și determinarea Alianței în apărarea flancului estic al NATO”, a precizat Ministerul Forțelor Armate Franceze, în sinteza săptămânală a operațiilor militare în care sunt implicate trupele sale.

În plus, Franța a implicat din nou, în seria de exerciții de comandament „Dacian”, elementul de comandă înaintat de nivel brigadă deja dislocat pe teritoriul României, după ce în luna mai, potrivit unui comunicat de presă al MapN, acest element a fost prezent la „Dacian Spring 2023”.

Este prevăzut ca EFPBG (Enhanced Forward Presence Battle Group) „Romania” să fie transformat în brigadă, dacă este nevoie.

„Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește elementele care să-i permită creșterea la nivel de brigadă”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, pe 28 noiembrie 2022, la București, în cadrul unei declarații comune de presă cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

În prezent, EFPBG „Romania” este format din aproximativ 1150 de militari, potrivit NATO. În structura sa intrau, în ianuarie 2023, echivalentul a două batalioane de infanterie, o companie de tancuri, o baterie de artilerie, o companie de cercetare, o companie de geniu și un detașament logistic.

Descurajarea printr-o postură militară convențională foarte puternică și foarte rezilientă reprezintă, probabil, undeva în jur a 20-30% din descurajarea totală a unui nou război mondial. Abilitatea oricărei subunități mici, de nivel pluton până la companie, dintr-o armată NATO, de a se integra imediat cu orice aliat, oriunde și oricând ar acționa el, reprezintă, probabil, Sfântul Graal al interoperabilității și se conturează ca direcție de transformare a unităților Alianței.

Am putea vedea, într-un viitor nu prea îndepărtat, infanteriști români acționând pe insulele din Pacific și militari japonezi și australieni integrați într-un EFPBG din România cu sarcini clare de luptă. Foate probabil așa va fi dacă situația de securitate se va agrava la nivel mondial. Pentru a fi și mai puternică descurajarea, lumea liberă ar putea, în viitor, să se protejeze unitar pe toate continentele și oceanele planetei, resursele circulând liber și rapid dintr-o parte în alta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel