Joc periculos. Bombardierele americane i-au amenințat pe președinții Rusiei și Belarusului, iar cele rusești au luat în vizor Londra

Ionel Copcea |
Data publicării:

Pe 14 septembrie 2020, la Soci, s-a desfășurat o întâlnire între președinții Federației Ruse și Republicii Belarus, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. În timpul convorbirilor dintre cei doi șefi de stat, deasupra Mării Negre se aflau trei bombardiere strategice B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, care au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie.

Sprijinul bombardierelor B-52H a fost asigurat de trei avioane-cisternă KC-135 Stratotanker, iar cercetarea și indicarea țintelor a fost realizată de două avioane Sentinel R.1 ale Forțelor Aeriene ale Marii Britanii. De asemenea, în regiune s-au aflat și două avioane de transport MC-130J Commando II din cadrul Forțelor Aeriene americane. Acestea pot să asigure și realimentarea în aer, dar au ca misiune de bază asigurarea și evacuarea Forțelor cu Destinație Specială.

2. -imagine fara descriere- (mm1_09812600.jpeg)

Practic, deasupra Mării Negre s-a desfășurat o adevărată operație specială percepută de Moscova drept o amenințare la adresa președintelui rus și a colegului său din Republica Belarus.

Fiecare bombardier B-52H dispune de 20 de rachete de croazieră sau același număr de bombe de aviație grele, capabile să execute atacuri în afara zonelor de apărare antiaeriană ale unui adversar potențial. Teoretic, americanii ar fi putut să distrugă conducerea superioară a Federației Ruse și a Republicii Belarus cu o singură lovitură aeriană masivă.  

Este interesant de remarcat faptul că, în timp ce aeronavele B-52H se aflau deasupra Mării Negre, două bombardiere strategice de tip Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse (indicative de apel 99111 și 99112) au zburat peste apele Mării Barents și Mării Norvegiei, intrând în spațiul aerian al Atlanticului de Nord. Un al treilea bombardier Tu-160 (indicativ 99113) a rămas în Marea Barents, funcționând ca releu de comunicații. 

3. -imagine fara descriere- (mm2_61433200.jpeg)

De fapt, bombardierele strategice rusești se aflau în punctul unei posibile lansări a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune de tip H-101 sau H-102 (cu focoase nucleare). Moscova a vrut să demonstreze astfel că, în cazul unei amenințări reale la adresa președintelui, are posibilitatea să atace Londra, inclusiv Downing Street și familia regală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel