Joaca de-a războiul cu soldaţi nord-coreeni pe frontul din Ucraina a deranjat China: Beijingul încearcă să evite repetarea primilor ani ai Războiului Rece

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Nord-Coreeană în timpul unor exerciţii militare: Sursa foto: KCNA VIA KNS.
Armata Nord-Coreeană în timpul unor exerciţii militare: Sursa foto: KCNA VIA KNS.

Chinei nu îi va plăcea și va fi „iritată” de implicarea militarilor nord-coreeni în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Jurnaliștii americani de la o serie de publicații au analizat previziunile mai multor analiști şi experţi militari.

New York Times scrie că decizia Coreei de Nord „ar putea pune prietena Chinei cu Rusia într-o poziție diplomatică dificilă” și ar face-o să devină ,,iritată”.

Iar Financial Times, citând mai mulți experți, sugerează că „Chinei nu-i va plăcea deloc” și adaugă că Beijingul este „neliniștit de prezența trupelor nord-coreene în Rusia”.

În plus, Financial Times scrie că aprofundarea legăturilor dintre Moscova și Phenian ar putea „întărâta alianțele conduse de SUA în regiune”.

În ultima sa scrisoare către Coreea de Nord, China a omis tradiționala referire la aceasta ca fiind o „țară vecină prietenoasă”, amintește Financial Times.

Iar desfășurarea a peste 12 000 de soldați ''mascați'' în minorități etnice din Siberia în Rusia, potrivit analiștilor, „nu va face decât să sporească îngrijorările Beijingului” cu privire la legăturile militare dintre vecinii săi.

„Desfășurarea de trupe nord-coreene este un pas dramatic, iar Chinei nu îi va plăcea”, a declarat Andrei Lankov, specialist în studii coreene și director al Korea Risk Group.

„Nord-coreenii fac acest lucru pentru bani, tehnologie militară și experiență de luptă, nu dintr-un sentiment de solidaritate cu Rusia”, a adăugat Lankov.

 

China vrea ă evite repetarea primilor ani ai Războiului Rece

 

Beijingul, la rândul său, încearcă să evite repetarea primilor ani ai Războiului Rece, când Uniunea Sovietică, Coreea de Nord și China formau „Triunghiul Nordului”, care se opunea Coreei de Sud, Japoniei și Statelor Unite. Iată cum explică situația experții chinezi, inclusiv Zhu Feng, decan executiv al Școlii de Studii Internaționale de la Universitatea Nanjing.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe susține că Beijingul „nu este la curent cu situația” atunci când este întrebat despre decizia Phenianului  de a trimite trupe pentru a ajuta Rusia.

Shen Dingli, profesor de relații internaționale la Shanghai, analizează faptul că China este îngrijorată de o situație în care participarea trupelor nord-coreene la lupta împotriva Ucrainei va face din RPDC, partenerul militar al Beijingului, o țintă legitimă pentru Kiev.

„China are o obligație asumată prin tratat de a apăra Coreea de Nord”, a reamintit Dingli.

Astfel, dacă Coreea de Nord este atacată, China este obligată prin lege să își trimită trupele și să folosească toate mijloacele pentru a o apăra.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel