Japonia vrea să țină departe Marina Chinei și accelerează dezvoltarea unei variante moderne a rachetei anti-navă Type-12

Varianta modernizată a tachetei Type 12 / Ministerul Apărării din Japonia, via defence-blog.com
Varianta modernizată a tachetei Type 12 / Ministerul Apărării din Japonia, via defence-blog.com

Japonia a dezvăluit că lucrează intensiv la o variantă modernă a rachetei anti-navă Tip 12. Anunțul, publicat în Cartea albă 2024 a Ministerului Apărării pe 12 iulie, evidențiază îmbunătățiri semnificative care vizează consolidarea capacităților de apărare ale Japoniei.

În raportul său privind mediul de securitate și prioritățile strategice (Cartea Albă anuală a apărării), publicat pe 12 iulie, Ministerul Apărării al Japoniei a avertizat că posibilitatea ca o situație similară cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei să aibă loc și în Indo-Pacific. 

Cartea albă a apărării include o secțiune intitulată „Prototipul îmbunătățit de rachetă suprafață-navă de Tip 12 a trecut de diverse teste la sol”. Noua rachetă, care este dezvoltată de Mitsubishi Heavy Industries, arată un progres semnificativ în design față de modelele existente.

Type 12 este în serviciu din 2015, dar versiunea mai nouă (care nu are încă un indicativ) va avea o rază de acțiune de 1.000 km. Cu o lungime mai mare a proiectilului, o formă modificată, o legătură de comandă actualizată (UTDC), racheta poate primi date actualizate privind ținta în timpul zborurilor și mai multă autonomie a motorului pentru operațiuni mai lungi, arăta, în 2022, NavalNews.

Ministerul Apărării a lansat un program de modernizare a rachetelor anti-navă/SSM (Surface-to-Surface Missile) de Tip 12, care pot fi lansate de pe uscat, aeronave și nave în decembrie 2020. Versiunea terestră va fi lansată de pe o platformă de tip camion.

 

O dezvoltare menită să contracareze extinderea Marinei chineze

 

Printre propunerile indicate în raportul din 2024 se află și consolidarea capacităților de apărare împotriva navelor de invazie și a forțelor de desant, inclusiv în regiunile insulare, prin desfășurarea rachetei sol-navă de Type 12 îmbunătățită (versiunea lansată pe uscat) și achiziționarea de rachete Tomahawk fabricate în SUA, una cu un an înainte de termen, începând cu anul fiscal 2025”. 

Comparând noile imagini cu cele din Cartea albă a apărării din 2022, este evident că au fost făcute câteva modificări la proiectul rachetei Type 12, deși forma generală și amplasarea zonelor de ventilație de pe partea inferioară a rachetei rămân similare.

Versiunea actualizată a rachetei Type 12 are aripi principale înclinate în spate mai pronunțate și o înotătoare de coadă în formă de X clar definită, indicând potențiale îmbunătățiri ale performanței aerodinamice și stabilității, notează Defense Blog.

Cartea albă a apărării din 2024 subliniază urgența consolidării capacităților de apărare ale Japoniei pentru a contracara amenințările provenite de la navele de invazie și forțele de debarcare, în special în regiunile insulare.

China și-a intensificat activitățile în regiunea din jurul Japoniei, în special în jurul Insulelor Senkaku, Marea Japoniei și vestul Oceanului Pacific, se mai arată în document.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel