Publicitate
Scenariul face parte din primul exercițiu comun desfășurat de cele trei țări pe teritoriul Japoniei (denumit „ARC-21” și care au început marți 11 mai) destinat intensificării cooperării militare pe fondul creșterii pretențiilor chineze în regiune.
Sâmbătă, celor trei țări li s-a alăturat și Australia. Exercițiu naval extins a implicat 11 nave de luptă prezent în Marea Chinei de Est, unde tensiunile cu China cresc în jurul insulei Taiwan.
Exercițiile au loc în timp ce Japonia intenționează să-și consolideze capacitățile militare oarecum restrânse după ce, de la sfârșitul celui de-al Doilea război mondial, constituția țării a limitat utilizarea forței militare doar la capacitatea de autoapărare.
"A fost o oportunitate valoroasă pentru Forța de Autoapărare japoneză de a-și menține și întări capacitatea strategică necesară pentru apărarea insulelor noastre îndepărtate", a declarat viceministrul japonez al apărării, Yasuhide Nakayama, subliniind importanța participării franceze la astfel de exerciții desfășurate de regulă între Japonia și SUA, și uneori cu Australia.
Franța, care are teritorii în Oceanul Indian și Pacificul de Sud, are interese strategice în regiune.
"Este evident foarte important pentru noi, deoarece trebuie să fim cot la cot cu cei care dețin această parte a lumii", a declarat locotenet colonel Henri Marcaillou din armata franceză, după exercițiul de sâmbătă.
Japonia și SUA au promovat o viziune liberală și deschisă a cadrului economic și de apărare din regiunea indo-pacific, constituind în acest scop grupul Quad, care include și Australia și India, și care este văzut ca o mișcare de combatere a creșterii influenței Chinei în regiune.
Acest demers este susținut și de Marea Britanie, regatul adoptând recent o politică de angajament mai profund în regiune, demonstrată prin trimiterea portavionul Regina Elisabeta și grupării sale de lovire, care urmează să sosească în regiune în acest an. De asemenea, în semn de solidaritate, Germania urmează să disloce o fregată în regiune.
China a criticat cadrul generat de SUA și Japonia, pe care îl vede ca pe un bloc exclusivist bazat pe o mentalitate din epoca Războiului Rece.
Mai mult, în replică la exercițiile ARC-21, China a lansat ieri, 16 mai, un videoclip în care pare să prezinte exerciții militare ce simulează invazia Taiwanului. Potrivit express.co.uk, imaginile au prezentat manevre în care apare și giganticul portavion “Hainan” (Type 075), capabilă să transporte 30 de elicoptere de atac.
Încă nu este clar când și unde a fost efectuat exercițiul, însă expertul militar chinez Song Zhongping a confirmat că Armata Populară de Eliberare (PLA) a introdus în pregătirea de luptă antrenarea pentru un posibil atac asupra Taiwanului, iar un oficial militar chinez neprecizat a declarat că „exerciții de genul acesta [...] ar putea servi drept factor de descurajare și ar putea oferi forțelor secesioniste și străine o privire clară asupra faptului că PLA este pe deplin determinată și capabilă să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”
Acesta a avertizat că China are la dispoziție „multe alte tactici de debarcare amfibie, inclusiv cu implicarea forțelor de rachete, artilerie și aviație, în cazul în care secesioniștii insistă să provoace Beijingul”.
Impunerea tot mai categorică a Chinei, prin acțiuni și poziții precum cele manifestate față de Taiwan, a generat îngrijorări Japoniei. Acesta din urmă este din ce în ce mai preocupată de activitatea chineză în și în jurul apelor revendicate de japonezi din zona insulelor Senkaku, controlate de japonezi, însă pe care Beijingul le revendică și le numește Diaoyu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News