Aranjamentul pentru Proiectul de dezvoltare prin cooperare a GPI a fost convenit inițial între prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida și președintele SUA Joe Biden în august 2023. Însă noul acord reprezintă etapa cheie întrucât determină alocarea responsabilităților și procesul de luare a deciziilor.
Oficialii japonezi au declarat că guvernul nipon intenționează să își selecteze contractorii din industria națională și, până în martie 2025, să înceapă dezvoltarea componentelor pentru subsisteme cheie, cum ar fi motorul pentru asigurarea propulsiei.
La acest moment se estimează că sistemul GPI complet este foarte posibil să fie pus în funcțiune până la mijlocul anilor 2030.
„În ultimii ani, tehnologiile legate de rachete, cum ar fi armele hipersonice, s-au îmbunătățit dramatic în jurul Japoniei”, a declarat Ministerul Apărării din Japonia într-un comunicat de presă. „Consolidarea capacităților de interceptare împotriva lor [rachetelor hipersonice] este o problemă urgentă.”
Ministerul Apărării din Japonia a făcut public că guvernul nipon a bugetat cu aproximativ 490 milioane USD dezvoltarea și testarea inițială a interceptorului, care include costul de fabricație a componentelor pentru eventualul câștigător al programului GPI.
Două companii americane, Northrop Grumman și compania RTX Raytheon Technologies, concurează pentru a conduce proiectul sub controlul Agenției americane de apărare antirachetă. (MDA).
Potrivit MDA, cel mai probabil programul GPI va depăși 3 miliarde de dolari, dintre care se așteaptă ca Japonia să contribuie cu mai mult de 1 miliard de dolari.
„Prin încheierea acordului privind dezvoltarea GPI, SUA și Japonia vor consolida descurajarea regională, sporind în același timp cooperarea de lungă durată în domeniul apărării antirachetă între cele două țări”, a declarat Departamentul Apărării al SUA.
Acest demers nu ar reprezenta primul de succes între cele două țări în domeniul apărării antiaeriene. Într-un aranjament similar, Japonia și Statele Unite au dezvoltat anterior în comun racheta standard de interceptare extraatmosferica SM-3 Block IIA, care este produsă de Raytheon Technologies.
De asemenea, prin compania Mitsubishi Heavy Industries, Japonia produce sub licență de la contractorii americani de apărare Lockheed Martin și RTX Raytheon Technologies, rachetele PAC-2 și PAC-3 pentru sistemele Patriot.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News