Japonia și Australia se vor coordona pentru a răspunde provocărilor de securitate venite din partea Beijingului

Acțiunile tot mai asertive ale Chinei îngrijorează statele din regiunea Asiei de Sud-Est. Practic, niciun stat asiatic (cu excepția Correi de Nord) nu se simte în siguranță, văzând avântul militar pe care China îl are în ultimii 10 ani.

Japonia și Australia plănuiesc să organizeze, joi, în Australia, o întâlnire cheie de securitate în formatul „doi plus doi”, cu accent pe îmbunătățirea cooperării în domeniul apărării și în materie de securitate.

Conform rapoartelor publicației Nippon, ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa şi ministrul apărării Minoru Kihara vor participa la întâlnire, în timp ce Australia va fi reprezentată de ministrul de externe Penny Wong şi ministrul apărării Richard Marles. Se așteaptă ca ambele țări să își confirme angajamentul de a consolida cooperarea bilaterală, cu accent deosebit pe comportamentul Chinei în regiune.

Cooperarea dintre Japonia și Australia vine în timp ce Statele Unite își intensifică strategia indo-pacifică, încurajând coordonarea între aliați pentru a limita expansiunea militară a Chinei.

Evident media de propagandă a Beijingului proiectează acțiunile celor două state drept ”o încercare de a destabiliza dezvoltarea pașnică a Chinei”. Astfel publicația Global Times relatează că această inițiativă a stârnit îngrijorare în rândul analiștilor chinezi care avertizează asupra potențialelor consecințe pentru stabilitatea regiunii, considerând că o astfel de cooperare ar putea fi dăunătoare și distructivă și ar putea duce la noi dileme de securitate în regiunea Asia-Pacific.

 

Potențiala implicare a Japoniei în AUKUS, amenințare pentru ”pentru pacea și dezvoltarea globală” - spun chinezii

De la intrarea în vigoare a Acordului de acces reciproc Australia-Japonia (RAA) în august 2023, ambele țări și-au îmbunătățit relațiile militare, permițând forțelor lor armate să opereze împreună. Reciprocal Access Agreement - RAA  are ca scop consolidarea cooperării militare și strategice dintre cele două țări. 

În cadrul următoarei reuniuni, se așteaptă să se discute o cooperare aprofundată pe baza acestui acord , care ar putea include exerciții militare comune sau alte acțiuni coordonate.

De asemenea, analiştii chinezi avertizează asupra posibilităţii ca Japonia, împreună cu Australia, să încurajeze cooperarea militară cu terţe părţi precum Filipine, sub conducerea americană.

Există, de asemenea, speculații cu privire la posibilitatea ca Japonia să se alăture AUKUS , parteneriatul de securitate dintre Australia, Regatul Unit și Statele Unite, care ar consolida și mai mult inelul regional de descurajare îndreptat împotriva Chinei.

Tot Global Times este cea care preia narativele părții chineze și citează ”experții chinezi” care avertizează că, de fapt, cooperarea dintre statele care se simt amenințate de China duce la destabilizarea regiunii Asia-Pacific și ”ar putea avea consecințe de amploare nu numai pentru securitatea regională, ci și pentru pacea și dezvoltarea globală”.

”Experții chinezi” uită că tocmai conduita agresivă a Beijingului (care, printre altele își dezvoltă arsenalul nuclear și convențional cu o viteză incredibilă), este cea care genează reacția statelor precum Japonia, Australia sau Filipine 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel