Consiliul de Securitate Națională a aprobat oficial vânzarea de nave de război din clasa Mogami către Australia pentru programul asutralienilor de fregate multifuncționale.
Ministerul de Externe al Japoniei a emis o declarație pe 28 noiembrie, subliniind importanța relației dintre Japonia și Australia.
Aceasta vânzare marchează o premieră pentru Japonia, care nu a mai vândut niciodată un sistem modern major de arme către o altă țară.
„Așa cum este menționat în Strategia Națională de Apărare, Australia va stabili o relație de cooperare strânsă, a doua după cooperarea Japonia-SUA, ca ‘partener strategic special’ în regiunea Indo-Pacific,” se menționează în comunicatul citat și de Breaking Defense.
Se subliniază că această colaborare va contribui la o îmbunătățire semnificativă a interoperabilității și compatibilității cu Australia, va consolida infrastructura de construcție și întreținere a navelor în regiunea Indo-Pacific și va crește capacitatea Japoniei de a construi nave pe viitor.
Pe cine trebuie să îi învingă japonezii în „bătălia pentru Australia” ce se ridică la 6.6 miliarde de dolari. Japonia e mare favorită
Navele Mogami, construite de Mitsubishi Heavy Industries (MHI), sunt deja în serviciul Forțelor Maritime de Autoapărare ale Japoniei. În cadrul competiției de 10 miliarde de dolari australieni (aproximativ 6,6 miliarde de dolari americani), MHI concurează cu nemții de la ThyssenKrupp Marine Systems (KTMS), care propun modelul Meko A-200, o versiune modernizată a fregatelor ANZAC, aflate în serviciu în Australia de 30 de ani.
Michael Shoebridge, expert australian în achiziții militare, potrivit sursei citate, a subliniat că, dacă Australia ar alege navele japoneze Mogami, aceasta ar consolida capacitatea militară comună a celor două țări și ar întări bazele lor industriale de apărare.
Spre deosebire de Germania, care nu are relații formale de apărare cu Canberra, Japonia și-a întărit relațiile militare cu Australia prin acorduri precum „Reciprocal Access Arrangement” și rotații de trupe.
Shoebridge remarcă faptul că fregatele ANZAC ale Australiei, de design german, sunt vechi, iar avantajele proiectului original au scăzut.
Dacă Japonia câștigă competiția - rezultatul e așteptat undeva la mijlocul anului viitor - acest lucru ar putea plasa Japonia într-un parteneriat similar cu cel din cadrul AUKUS în domeniul tehnologiilor militare avansate, oferind oportunități mai largi de cooperare.
Un aspect interesant este că Japonia va păstra dreptul de veto asupra transferului acestor arme către o terță parte, ceea ce arată seriozitatea cu care își asumă noul rol de exportator de arme pe piața globală.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News