Japonia protestează după ce un avion militar rusesc Il-38 a pătruns de trei ori în interiorul teritoriului japonez

Ionel Copcea |
Data publicării:
Imagine ilustrativă. Avioane de vânătoare germane, au interceptat o aeronavă rusească de cercetare Il-20, în apropierea coastelor suedeze de la Marea Baltică. Sursa foto: Twitter/X/Team Luftwaffe.
Imagine ilustrativă. Avioane de vânătoare germane, au interceptat o aeronavă rusească de cercetare Il-20, în apropierea coastelor suedeze de la Marea Baltică. Sursa foto: Twitter/X/Team Luftwaffe.

Ministrul japonez al apărării, Minoru Kihara, a declarat, pe 23.09.2024, că Japonia a depus “un protest foarte serios” la Moscova, după ce spațiul său aerian a fost încălcat de trei ori de un avion de patrulare rusesc. Potrivit AFP, este vorba despre primul incident de acest fel confirmat din 2019.

“Încălcarea spațiului aerian este extrem de regretabilă, iar astăzi am depus pe canale diplomatice o plângere foarte serioasă guvernului rus și l-am îndemnat cu tărie să prevină repetarea acesteia”, a precizat ministrul japonez, adăugând că un avion de patrulare rusesc Il-38 a încălcat spațiul aerian japonez deasupra apelor sale teritoriale din zona insulei nordice Hokkaido. El a spus că armata japoneză a răspuns prin trimiterea de avioane de luptă și emiterea de semnale de avertizare radio și luminoase.

Japonia a susținut poziția Occidentului față de Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie 2022, a oferit asistență financiară și materială Kievului și a impus sancțiuni organizațiilor și persoanelor fizice rusești.

Potrivit lui Kihara, aceasta este prima încălcare anunțată public a spațiului aerian de către o aeronavă rusească din iunie 2019, când un bombardier Tu-95 a intrat în spațiul aerian japonez în sudul Okinawa și în jurul Insulelor Izu. În 2023, un avion despre care se crede că este rusesc a intrat în spațiul aerian japonez, dar acest lucru nu a fost confirmat, după cum a anunțat Ministerul Apărării.

“Ne vom abține de la a oferi informații finale despre intențiile și scopul acestei acțiuni, dar armata rusă a fost activă în apropierea țării noastre de la invazia Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi.

Avioanele rusești Tu-142 au zburat deasupra arhipelagului luna aceasta pentru prima dată din 2019. Potrivit oficialilor japonezi, acestea nu au intrat în spațiul aerian japonez, dar au zburat deasupra unei zone care face obiectul unei dispute teritoriale între Tokyo și Moscova.

Rusia și China au desfășurat exerciții comune în Marea Japoniei în această lună, ca parte a unui exercițiu naval la scară largă, pe care președintele rus Vladimir Putin l-a descris ca fiind “cel mai mare de acest gen din ultimii 30 de ani”.

Japonia a lansat avioane de luptă în august, după prima intruziune confirmată a unei aeronave militare chineze în spațiul său aerian. Săptămâna trecută, un portavion chinez a navigat pentru prima dată între două insule japoneze de lângă Taiwan. Japonia a numit incidentul “absolut inacceptabil din punctul de vedere al mediului de securitate al Japoniei și al regiunii”. Potrivit Chinei, survolul a fost în conformitate cu dreptul internațional.

Surse: teraz.sk, topcor.ru.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel