Japonia suspendă desfășurarea sistemului de apărare împotriva rachetelor Aegis Ashore

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul japonez al Apărării, Taro Kono, a declarat luni că a suspendat planurile cu privire la implementarea a două stații radar de apărare aeriană Aegis Ashore, concepute pentru a detecta și contracara rachetele balistice din Coreea de Nord.

Kono a declarat reporterilor că Japonia oprește desfășurarea celor două sisteme de apărare antirachetă Aegis Ashore din cauza problemelor tehnice, precum și a costurilor. Sistemele urmau să fie desfășurate în prefectura Akita din nordul țării și în zona Yamaguchi din sud-vest până în anul 2025. 

Cele două versiunii terestre ale sistemului Aegis urmau să asiste distrugătoarele forţelor de apărare maritime, dotate cu varianta navală a sistemului Aegis, la apărarea Japoniei de rachete balistice nord-coreene.

,,Am luat vineri o decizie de suspendare a acestui proces...Deocamdată, Japonia va contracara [amenințarea] cu navele echipate cu Aegis", a precizat Kono.

Citeşte şi: SUA analizează posibilitatea instalării unui sistem antirachetă, similar cu cel de la Deveselu, în insula Guam

În 2017, guvernul japonez a decis să desfăşoare două sisteme pentru a contracara ameninţarea rachetelor nord-coreene, una în prefectura Akita şi a doua la o facilitate de antrenament militară din prefectura Yamaguchi, din vestul Japoniei. Cele două facilitaţi urmau să devină operaţionale în 2025, potrivit Japan Times.

În ianuarie 2019, SUA au acceptat să vândă două sisteme de apărare împotriva rachetelor Aegis Ashore și alte echipamente militare Japoniei la un cost estimat de 2,15 miliarde USD.

Această nou decizie pe care a comunicat-o ministrul japonez al Apărării, vine la o lună după ce guvernul de la Tokyo a anunţat că a luat decizia să schimbe amplasamentul sistemului de apărare Aegis Ashore, în contextul puternicei opoziţii în plan local faţă de desfăşurarea lui în oraşul Akita nord-estul Japoniei.

Planul guvernului de la Tokyo nu se bucura însă de popularitate, deoarece anumiţi localnicii au insistat că sistemele radar au efecte negative asupra sănătăţii lor, din cauza undelor electromagnetice emise de radarul Aegis Ashore, precum şi de posibilitatea de a fi luaţi ca ţintă într-un conflict armat.

Până în momentul de faţă, nu este clar dacă opoziţia localnicilor din zonele unde aceste două sisteme urmau să fie instalate, vine pe fondul unei campanii de dezinformare din partea Rusiei sau Chinei, state care s-au opus în repetate rânduri desfăşurării acestor facilitaţi militare pur defensive.

Nu mai la începutul acestui an, agenţia rusă de peresă TASS susţinea că Japonia nu reușește să convingă Rusia că va desfășura sisteme americane Aegis Ashore doar pentru a se apăra

,,Japonia nu a reușit să convingă Rusia că intenționează să desfășoare sisteme americane de rachete Aegis Ashore pe teritoriul său exclusiv în scopuri defensive, declara, pe 10 ianuarie 2020, vicepremierul rus de externe, Sergei Ryabkov, după discuțiile cu omologul său japonez Takeo Mori.

,,Am auzit poziția anterioară a părții japoneze și această poziție nu ne convinge. Nu credem că desfășurarea acestor sisteme va servi Japoniei doar pentru a se apăra împotriva unor posibile atacuri din Coreea de Nord’’, mai preciza Ryabkov.

O teză propagandistică care putem spune că ne este destul de cunoscută, deoarece, nu de puţine ori Moscova a susţinut că lansatoarele Mk-41, incluse în sistemul Aegis Ashore de la Deveselu, pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk. Atât România cât şi Statele Unite au dat asigurări că lansatoarele sunt configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3, iar Bază militară de la Deveselu are caracter pur defensiv. Un sistem Aegis Ashore  dispune de un puternic radar SPY-1 şi de 24 de rachete interceptoare SM-3.

În urmă cu aproape doi ani, o delegaţie japoneză a vizitat Bază Militară 99 Deveselu, care găzduieşte sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel