Japonia menține deschise opțiunile de parteneriat pentru dezvoltarea avionului F-X

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Japonia, având mare nevoie de avioane noi pentru a-şi spori superioritatea aeriană, și-a exprimat anterior dorința de a achiziţiona avioane F-22A Raptor din Statele Unite.

Din păcate pentru Japonia, solicitarea a fost respinsă, deoarece avioanele de vânătoare de generaţia a V-a F-22 Raptor, proiectate de Lockheed-Martin, nu sunt disponibile pentru export. Astfel, Japonia a decis că trebuie să-şi lanseze propriul program pentru realizarea unui nou avion de vânătoare. Compania Mitsubishi Heavy Industries [MHI] a fost însărcinată să dezvolte un prototip, numit prim data ATD-X, apoi X-2 Shinshin ["Spirit"].

Prototipul dezvoltat de MHI a efectuat în jur de treizeci de zboruri, ceea ce  a făcut posibilă colectarea de date suficiente pentru o posibilă monitorizare a acestui program.

Apoi, recent, s-a sugerat că, ca parte a unui nou proiect numit F-X, Japonia se pregăteste să lanseze procesul de proiectare a unui nou avion de luptă, bazat pe X-2, în parteneriat cu o altă țară. Acest lucru a fost ulterior confirmat, la sfârşitul lunii ianuarie, de purtătorul de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării pentru publicaţia Jane, care a dezvăluit conceptul viitorului avion.

"Avioanele F-2 ale Forțelor Aeriene Japoneze vor trebui retrase din serviciu în jurul anului 2035. Prin urmare, vom dezvolta F-X, astfel încât să putem livra prima aeronavă înainte de începerea procesului de retragere din serviciu a aeronavelor F-2'', preciza la acel moment purtătorul de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.

 

Japonia preferă SUA pentru dezvoltarea viitorului F-X

 

Purtătorul de cuvânt a adugand că Japonia continuă să poarte discuţii cu potențiali parteneri, și anume cu Statele Unite, cu Lockheed-Martin /Boeing și Regatul Unit (unde BAE Systems conduce proiectul de avioane de luptă de noua generație „Tempest", competitorul programului viitorului avion de luptă european SCAF [Future Combat Air System ]condus de Franța, Germania și Spania.

"Am dori să stabilim un cadru preliminar pentru parteneri până în decembrie anul viitor, când pregătim următorul buget pentru exercițiul financiar 2021", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării. În prezent, costul programului FX este estimat la 40 de miliarde de dolari pentru o sută de aeronave, precizează publicaţia Opex 360.

Pe 6 martie, cotidianul economic Nikkei a dezvăluit că, în cele din urmă, Japonia intenționa să aleagă Statele Unite pentru a dezvolta viitorului avion al forțelor aeriene F-X, în ciuda garanțiilor oferite de Regatul Unit cu privire la viitoarele actualizări ale aeronavelor.

"Este extrem de important să avem garanția că în viitor vom putea modifica și moderniza [noua aeronavă]", a spus Ţaro Kono, ministrul japonez al Apărării. 

Cotidianul japonez Nikkei susţine că Japonia a comparat ofertele venite din partea Statelor Unite şi Regatului Unit, hotărându-se în cele din urmă să aleagă oferta americană, deoarece ar fi garantat libertatea de a actualiza noile avioane după bunul plac. În cele din urmă, Japonia ar fi decis să selecteze Statele Unite, pentru programul viitorului avion F-X, ţinând cont şi de relaţiile pe care le are în materie de securitate şi apărare cu aceasta. O decizie oficială va fi luată în decursul acestui an, mai precizează cotidianul japonez.

Informaţia potrivit căreia Japonia a selectat deja Statele Unite pentru realizarea programului F-X a fost confirmată de oficialii japonezi pentru agenția de știri UPI, mai precizează Opex 360.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel