Ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara, a discutat cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, despre accelerarea achiziției de rachete de croazieră Tomahawk până în 2025, scrie Reuters.
Rachetele Tomahawk pot zbura pe o distanță de peste 1.000 km, având astfel o rază de acțiune suficientă pentrulovi teritoriul Chinei, în eventualitatea în care marele vecin asiatic s-ar gândi să atace ținte japoneze
Kihara a declarat că planul inițial era să achiziționeze rachetele în 2026 și 2027, dar au decis să grăbească procesul, începând din 2025. Acest anunț a fost făcut în timpul primei sale vizite la Washington de când a fost numit în funcție de prim-ministrul Fumio Kishida, într-o remaniere a cabinetului lună trecută.
Kihara a menționat că se așteaptă ca guvernul SUA să ia măsurile necesare pentru aprobarea achiziției, deși a exprimat îngrijorări legate de tulburările recente din Congresul SUA, legate de buget, care au amenințat cu închiderea guvernului.
Japonia intenționează să cumpere 400 de rachete Tomahawk, alocând 1,6 miliarde de dolari pentru această achiziție, ca parte a unei mari acumulări militare după al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, se consideră puțin probabil ca vânzarea către Japonia să întâmpine dificultăți de supraveghere din partea Congresului SUA, având în vedere statutul Japoniei ca aliat major al SUA în producția și achiziționarea de arme avansate.
Kihara a subliniat că Japonia dezvoltă propriile rachete stand-off pentru capacități de contraatac, dar acest proces va dura ceva timp, motiv pentru care au decis să achiziționeze rachetele Tomahawk.
Scopul Japoniei este de a avea capacitatea de a lovi ținte situate departe de țara sa pentru a descuraja potențialii adversari, inclusiv China, să atace.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News