În timpul summitului din iunie, din Italia, Grupul celor 7 s-a angajat să acorde Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta țara să facă față invaziei pe scară largă a Rusiei. Sumele ar trebui asigurate folosind veniturile din activele rusești înghețate în conturile țărilor occidentale și ale altor parteneri, care sunt evaluate la aproximativ 300 de miliarde de dolari .
Ucraina speră să primească până la sfârșitul anului, înainte de posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, câte 20 de miliarde de dolari din partea SUA și UE.
Diferența de 10 miliarde de dolari va fi asigurată de Japonia, Canada și Regatul Unit. Ottawa a declarat anterior că este gata să suporte până la 5 miliarde de dolari din această sumă.
Potrivit sursei japoneze, celelalte statele membre ale UE care fac parte, de asemenea, din G7, respectiv Italia, Germania și Franța, nu vor participa individual la acest program de creditare, deoarece vor contribui semnificativ pentru a susține efortul UE de asigurare a celor 20 de miliarde de dolari.
Premierului italian Giorgia Meloni a anunțat în iunie că țările UE nu vor fi implicate individual și în mod direct, dar că acestea vor contribui și la dezvoltarea unui mecanism de garantare pentru rambursarea împrumutului.
De asemenea, în cadrul unui program separat, UE a declarat că va furniza în curând prima tranșă de 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele rusești înghețate, pentru a finanța nevoile de reconstrucție și apărare ale Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News