Izolarea lui Orban. Statele UE intenționează să boicoteze Summiturile din Ungaria. Borrell ar putea organiza o reuniune paralelă

Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie
Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie

Potrivit jurnaliştilor de la Politico, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE Josep Borrell urmează să programeze o altă întâlnire la aceleaşi dată, astfel încât miniştrii nu vor merge la evenimentul din Ungaria. 

Din iulie, Ungaria a preluat președinția Consiliului UE, iar în august este planificată o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, la Budapesta. Este vorba despre Reuniunea informală a miniștrilor de externe - Gymnich, care ar urma să aibă loc pe 28-29 august.

Cu toate acestea, miniștrii de externe ai unor țări UE caută modalități de a evita participarea la Summitul informal al pe care Ungaria îl organizează în august.

Dorința statelor UE este de a da un semnal Ungariei. Gestul este legat, în special, de opoziția guvernului ungar față de ajutorul acordat Ucrainei, dar mai ales de contactele premierului Viktor Orbán cu Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping  pentru realizarea unei „misiuni de pace”, acțiuni care nu sunt agreate la Bruxelles, scrie Politico.

Trebuie spus că, în perioada 29-30 august, ar urma să aibă loc și Reuniunea informală a miniștrilor apărării, desfășurată tot în capitala Ungariei. Întâlnirea ar putea fi, de asemenea, boicotată, deoarece, conform calendarului Consiliului UE, reuniunea miniștrilor apărării ar urma să fie prezidată tot de Josep Borrell.

 

O Reuniune formală, la Bruxelles, soluția pentru a boicota Summitul de la Budapesta

 

Cu toate acestea, mulți miniștri ar prefera să evite acest eveniment, care, în opinia lor, va deveni un alt spectacol de propagandă Orbán.

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, nu vrea să participe la Reuniunea Gymnich de la Budapesta. Oficialul va convoca miniștrii de externe pentru un consiliu „formal” CAE în același timp cu summitul din Ungaria, potrivit declarațiilor a trei diplomați, care au vorbit sub condiția anonimatului. 

„Dacă în aceeași zi se ține un consiliu oficial pentru afaceri externe organizat de un înalt reprezentant, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a spus unul dintre diplomați.

Un altul a adăugat că, boicotând întâlnirea de la Budapesta, miniștrii de externe ar dori să „trimite un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Planul de boicot a fost discutat informal de unele țări UE, inclusiv Germania și Franța. Echipa lui Borrell este de așteptat să prezinte planul reprezentanților permanenți ai țărilor din Uniunea Europeană miercuri. 

Boicotul nu va fi primul de la începutul președinției Ungariei la Consiliul UE: anterior doar șapte țări au participat la reuniunea privind politica industrială convocată de Budapesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel