În deschiderea celei de-a şase ediţii a Săptămânii NATO la Belgrad, Dacic a menţionat că misiunea KFOR este un garant semnificativ al Acordului de la Bruxelles şi că statutul de neutralitate al activităţilor sale este important.
Şeful diplomaţiei sârbe s-a opus transformării Forţei de Securitate din Kosovo într-o armată, întrucât aceasta ar fi o încălcare a rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi o ameninţare pentru stabilitatea regională.
,,Evident, Pristina nu renunţă la asta, indiferent de faptul că nu defineşte oficial ca atare acest lucru. Încă o dată, ei iau decizii unilaterale care au potenţial de instabilitate'', a adăugat oficialul sârb.
Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.
Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo.
KFOR (Forțele din Kosovo) este o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo fiind sub administrația ONU după sfârșitul războiului din Kosovo.
KFOR s-a format pe 12 iunie 1999 și au intrat în Kosovo, în urma unui mandat de două zile al ONU după adoptarea Rezoluției 1244 al Consiliul de Securitate ONU. În acea perioadă, Kosovo suferise o criză umanitară gravă cu forțele militare din Republica Federală Iugoslavia (RFI) și Armata de Eliberare din Kosovo (UÇK). Conflictele etnice erau uriașe, iar numărul de morți a atins recordul din istorie. Aproximativ 1 milion de refugiați au părăsit regiunea.
În anul 2007 KFOR era formată din 16,000 de trupe militare. Prezența KFOR în ziua de azi este necesară pentru a menține securitatea și stabilitatea în Kosovo iar ONU urmărește statisticile către viitor.
Din ianuarie 2010, numărul trupelor KFOR a fost diminuat la mai puțin de 10.000.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News