Sistemele italiene de rachete de apărare aeriană SAMP/T vor fi staționate la Šiauliai, unde vor participa la operațiuni coordonate de apărare aeriană. Exercițiile vor implica avioane de luptă italiene și franceze, angajate în prezent în misiunea NATO de poliție aeriană în Marea Baltică, precum și sistemele de apărare aeriană NASAMS din Lituania.
Aceste mijloace vor fi sincronizate în cadrul sistemului integrat NATO de comandă și control al apărării antiaeriene și antirachetă, asigurând o cooperare perfectă între diferitele forțe naționale.
Lituania, alături de vecinii săi baltici, Letonia și Estonia, a fost un stat-cheie de primă linie în eforturile NATO de a descuraja o potențială agresiune rusă. De la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, NATO și-a consolidat prezența în regiune prin intermediul grupurilor de luptă cu prezență avansată sporită (eFP), al misiunilor de poliție aeriană și al intensificării exercițiilor militare.
Apărarea aeriană a devenit o componentă esențială a securității regionale, deoarece conflictele recente au demonstrat amenințarea crescândă a rachetelor balistice, a rachetelor de croazieră și a războiului cu drone. Războiul din Ucraina a evidențiat impactul devastator al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) și al loviturilor de precizie, subliniind necesitatea unei rețele de apărare aeriană pe mai multe niveluri.
SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain) este un sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune dezvoltat de consorțiul franco-italian Eurosam. Acesta utilizează rachete Aster 30, care pot intercepta aeronave inamice, rachete de croazieră și rachete balistice tactice.
Desfășurarea SAMP/T în Lituania consolidează postura de descurajare a NATO prin furnizarea unei capacități moderne și integrate de apărare aeriană în regiunea baltică. De asemenea, demonstrează solidaritatea alianței, consolidând angajamentul NATO față de apărarea colectivă în temeiul articolului 5, stimulând în același timp interoperabilitatea între diferite sisteme de apărare aeriană, inclusiv NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) din Lituania.
În plus, joacă un rol crucial în contracararea amenințărilor aeriene, în special a avioanelor de luptă, a dronelor și a rachetelor rusești, care au fost deja utilizate în Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News