Italia semnează un acord de aproape un miliard de dolari pentru modernizarea tancurilor Ariete

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Deși războiul din Ucraina a arătat clar, că tancurile sunt foarte vulnerabile, Occidentul încă pariază pe ele. În plus, le modernizează pe cele vechi, iar costurile nu sunt deloc mici. Italia a semnat, recent, un contract în valoare de 848,8 milioane de euro (928,3 milioane de dolari) cu un consorțiu autohton pentru a-și moderniza tancurile învechite,  decizie luată ca reacție la războiul din Ucraina.

Acordul vizează modernizare a 90 dintre tancurile sale Ariete de către compania CIO, un joint venture între firmele italiene Iveco și Oto Melara, cu opțiunea pentru ca alte 35 de platforme să fie modernizate. Italia deține un parc de 200 de tancuri Ariete, dintre care doar 50 sunt operaționale, potrivit publicației americane Defense News.

La Roma, demersurile pe linie de apărare au devenit deja foarte urgente, iar acest acord, din 2 august, vine după ce în iulie, subsecretarul de stat din Ministerul Apărării, Isabella Rauti, a declarat în Parlament că Italia intenționează să cumpere tancuri de luptă Leopard 2A8 noi de la firma germană Krauss-Maffei Wegmann. 

Potrivit subsecretarului Rauti, Italia are nevoie de peste 250 de tancuri de luptă pentru a îndeplini cerințele NATO. Guvernul intenționează să atingă această țintă prin modernizarea Ariete, precum și prin achiziționarea a cel puțin 125 de tancuri noi Leopard.

Comentariul autorului:

Rusia, țara care deține cele mai multe blindate din lume, a pierdut, într-un an și jumătate de război, peste 4.200 de tancuri, adică în jur de opt tancuri pe zi, potrivit datelor furnizate de partea ucraineană.

Să presupunem că rușii au pierdut doar jumătate, adică 2.100 de tancuri (patru tancuri pe zi), deși s-a demonstrat că marea majoritate a informațiilor prezentate de ucraineni s-au adeverit. Luând în calcul pauzele tactice și operaționale ale forțelor ruse necesare pentru reaprovizionare/rotire trupe/restructurare dispozitive de luptă/etc., se poate reduce numărul efectiv de zile de luptă la aproximativ o treime.

Aceasta ar însemna pierderi de aproximativ 12 tancuri într-o zi de luptă, ceea ce este în continuare foarte puțin pentru un front de aproximativ 900 de km aflați la contactul terestru direct între părțile beligerante. Frontul are o lungime totală de 1.200 de km, dintre care 300 de km sunt pe fluviul Nipru.

Din câte se știe, forțele ruse au încercat să spargă frontul ucrainean în repetate rânduri, cu ajutorul tancurilor, dar nu au reușit să o facă. Corelând acest fapt, cu numărul mic de tancuri pierdute într-o zi de luptă, se observă că, de fapt, rușii doar au testat apărarea ucraineană și după ce au evaluat rezistența opusă de forțele ucrainene, au renunțat la întrebuințarea tancurilor, deoarece piederile ar fi crescut foarte mult.

În concluzie, Rusia, ca țara cu cele mai multe tancuri, dar nu neapărat cele mai bune și cele mai pregătite formațiuni în domeniu, a renunțat la ofensiva bazată pe tancuri, deși terenul era unul propice întrebuințării la scară largă a acestora. Principalul motiv al evitării folosirii lor este desigur puternica apărare antitanc ucraineană, dar la aceasta se pot adăuga și dificultățile de logistică în susținerea operațiilor bazate pe tancuri, iar rușii cu siguranță nu au excelat la logistică.

Cu toate acestea, rolul tancurilor în operațiile de apărare încă nu poate fi evaluat pe deplin după fizionomia războiului ruso-ucrainean. Desigur, liderii militari din țările membre NATO au la dispoziție și alte  informații decât cele din surse deschise, când iau decizii de modernizare a tancurilor vechi în detrimentul alocării banilor respectivi pentru producția de sisteme noi cu caracteristici net superioare. Dar, urgența mare a acestor cheltuieli indică mai degrabă îngrijorare și o concentrare pe viitorul apropiat și mediu – să fim pregătiți dacă trebuie să luptăm în această seară – decât pe o perspectivă  mai îndepărtată și desigur mai strategică.

Singura parte, care nu simte această presiune a zilei de mâine, pare să fie China. Ea  construiește în liniște capabilitățile militare pentru anii 2030 fără a fi nevoită să facă compromisurile la care sunt supuse țările NATO, inclusiv SUA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel