Italia se aliniază noii tendințe în lupta maritimă și, împreună cu Israelul, va produce primele vehicule subacvatice autonome cu deplasament mare (LDAUV) 

Cătălin Costea |
Data publicării:
Large Displacement Autonomous Underwater Vehicles. Photo source: U.S. Navy via Breaking Defense
Large Displacement Autonomous Underwater Vehicles. Photo source: U.S. Navy via Breaking Defense

Statul Major al Marinei Italiene și-a propus să achiziționeze trei vehicule subacvatice autonome cu deplasament mare (Large Displacement Autonomous Underwater Vehicles -LDAUVs) împreună cu o stație de comandă și control de la distanță și cu un sistem de lansare și recuperare, care să fie desfășurate de pe platforme de suprafață și subacvatice.

Programul prevede ca aparatele să aibă capacități avansate în ceea ce privește modularitatea, rezistență și flexibilitatea, precum și să permită la bord încărcături utile și sisteme extinse. De asemenea, sunt vizate suportul logistic și instruirea personalului pentru utilizarea și întreținerea sistemului.

Soluția actuală de LDAUV italo-israelian se numește IIBW (Italia-Israel BlueWhale) și are la bază platforma BlueWhale dezvoltată de israelienii de la Elta Systems pe care vor fi integrate elementele utile și sistemele dezvoltate de industria italiană. 

Potrivit documentului prezentat parlamentului italian, programul, care va dura 13 ani, are un cost total estimat de 254,3 milioane de euro din care 6 milioane au fost deja alocate pentru „prima fază” care se întinde pe doi ani.

Documentația de însoțire precizează că „aceste vehicule vor fi utilizate într-un mediu costier, ca senzori precursori ai platformelor de lansare subacvatice sau de suprafață, sau în larg, ca o extensie a sistemelor de senzori ai platformelor de lansare, asigurând un beneficiu deosebit în special în cazul submarinelor.”

Documentul a fost semnat de Elta Systems și companiile italiene Elettronica, FAAM, CABI Cattaneo, BATS Italia și ICS Technologies. 

CABI Cattaneo va dezvolta integrarea vehiculului cu platformele de suprafață și subacvatice, FAAM va furniza baterii litiu-ion, ICS Technologies va integra sistemul sonarului și BATS Italia va oferi suport logistic. 

Deși nu au fost furnizate detalii privind participarea companiei Elettronica, aceasta din urmă este de așteptat să furnizeze sistemele de război electronic (EW), inclusiv echipamente de semnal și comunicații.

În programul italian se precizează că Italia urmărește dezvoltarea competențelor tehnologice naționale, care ar putea găsi în perspectivă potențiale aplicații de export, subliniind că în prezent nu există soluții exclusiv naționale pentru a satisface cerințele operaționale stabilite de marina italiană.

Marina italiană nu este în prezent echipată cu sisteme autonome capabile să contribuie în mod activ la misiunile de recunoaștere avansată a situației maritime (AMSA), în special de recunoaștere subacvatică (UWSA).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel