Programul, care se întinde din 2025 până în 2038, este conceput pentru a crește treptat capacitățile militare ale Italiei ca răspuns la tensiunile în creștere din Europa și pentru a consolida securitatea regională.
Potrivit unui document al parlamentului italian, analizat de Reuters, 5,4 miliarde EUR au fost deja alocate pentru faza inițială, restul de 2,7 miliarde EUR urmând să fie asigurate prin măsuri de finanțare viitoare. Acest proiect subliniază angajamentul Italiei față de securitatea națională și europeană în contextul creșterii incertitudinilor strategice cu care se confruntă NATO.
O componentă centrală a programului se referă la achiziționarea unui nou tanc de luptă principal, descris ca „platformă cu componente grele” în documentul parlamentar. Deși nu au fost numite companii specifice, Leonardo și grupul german Rheinmetall sunt așteptate să joace un rol principal.
Acest parteneriat este consolidat și mai mult prin înființarea recentă a joint-venture-ului Leonardo Rheinmetall Military Vehicles (LRMV), care are ca obiectiv dezvoltarea de vehicule militare moderne. Surse apropiate proiectului sugerează că această întreprindere comună va fi principalul actor industrial în procesul de modernizare militară a Italiei.
Modelul Panther KF51 fabricat de Rheinmetall ar putea servi drept bază pentru noul tanc de luptă al Italiei, menit să înlocuiască tancurile Ariete învechite, utilizate încă din anii 1990. În prezent, Italia operează aproximativ 200 de tancuri Ariete, dintre care doar 50 sunt pe deplin operaționale. Accentul pus pe crearea unui nou tanc reflectă obiectivul Italiei de a-și spori capacitățile de apărare, în special pentru a-și îndeplini angajamentele față de NATO.
Joint-venture-ul LRMV, anunțat în iulie, este un pas important către consolidarea industriei europene de apărare. Directorii companiilor Leonardo și Rheinmetall, Roberto Cingolani și Armin Papperger, au subliniat importanța strategică a acestei alianțe în sprijinirea apărării europene.
Pe măsură ce bugetele militare cresc în întreaga Europă, acest parteneriat ar putea capta o parte din piața europeană în expansiune, estimată să depășească 50 de miliarde de euro în următorii ani. Colaborarea cu Rheinmetall permite, de asemenea, Italiei să asigure aproape 60 % din activitățile joint venture-ului pe plan intern.
Pe lângă dezvoltarea unui nou tanc de luptă, LRMV se va concentra și pe platforma Lynx pentru programul AICS (Armoured Infantry Combat System), parte a planului mai amplu al Italiei de a-și moderniza sistemele terestre. Comenzile inițiale pentru aceste noi vehicule sunt așteptate până la sfârșitul anului 2024 sau începutul anului 2025, primele livrări fiind planificate în următorii doi ani.
Pe măsură ce Europa încearcă să își consolideze poziția militară, această alianță germano-italiană își poate extinde sfera de interes către alte națiuni partenere care doresc să își modernizeze sistemele de luptă.
Programul se aliniază astfel unei tendințe mai largi de consolidare a cooperării europene în domeniul apărării în fața unor provocări de securitate tot mai complexe.
În concluzie, inițiativa de modernizare a armatei italiene reprezintă un pas esențial spre consolidarea capacităților militare ale țării, poziționând Italia ca un contributor semnificativ la eforturile europene de apărare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News