Potrivit locotenent-colonelului Michele Vellucci, comandantul Grupului operativ SAMP/T, acest efort operațional oferă o mare oportunitate de a crește integrarea și interoperabilitatea comună, împărtășind experiențe și lucrând împreună ca o mare echipă cu Slovacia și NATO.
Se remarcă faptul că SAMP/T este un sistem antirachetă conceput pentru a proteja câmpul de luptă, bazele militare și elemente ale infrastructurii critice, cum ar fi aeroporturile și porturile maritime, împotriva rachetelor de croazieră, a vehiculelor aeriene cu și fără pilot, precum și a rachetelor balistice tactice.
Acest sistem de apărare aeriană îndeplinește o funcție pur defensivă pentru a proteja populația, forțele și teritoriul Alianței. După cum s-a raportat anterior, anul trecut, Slovacia a transferat Ucrainei sistemele sale de apărare aeriană S-300.
Declarația subliniază faptul că desfășurarea SAMP/T în Slovacia este o măsură prudentă care susține apărarea colectivă a NATO.
Sistemul de apărare aeriană SAMP/T
Sistemul de rachete antiaeriene SAMP/T a fost dezvoltat de consorțiul european Eurosam (MBDA Italia, MBDA Franța, Thales). Acest sistem este capabil să distrugă ținte aeriene la o distanță de până la 150 km și la o altitudine de până la 25 km. De asemenea, sistemul este capabil să intercepteze rachete balistice la o distanță de până la 25 km și la aceeași altitudine.
Sistemul de rachete antiaeriene este construit pe baza rachetei antiaeriene franceze Aster-30. Viteza rachetei este de 4,5М (1.400 ms). Greutatea focosului este de 20 kg, în timp ce greutatea inițială este de 450 kg. SAMP/T se află în serviciul armatelor din Italia, Franța și Singapore.
În februarie, s-a aflat că Eurosam va livra noi sisteme de apărare antiaeriană SAMP/T NG pentru Franța și Italia. Dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană actualizat a fost inițiată în comun de comandamentul acestor două țări, în martie 2021. În sistem sunt integrate două stații radar de nouă generație: Kronos Grand Mobile High Power de la Leonardo pentru Italia și Ground Fire 300 de la Thales pentru Franța.
Noile radare permit urmărirea potențialelor amenințări, iar armata primește, de asemenea, un modul modern de control al focului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News