Italia deblochează al optulea pachet consistent cu echipamente militare pentru Ucraina

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sistemul Samp/T (MAMBA) este contribuția comună a Italiei și Franței pentru apărarea antiaeriană ucraineană; Foto: Forțele Aeriene Franceze, via NATO Allied Air Command - facebook
Sistemul Samp/T (MAMBA) este contribuția comună a Italiei și Franței pentru apărarea antiaeriană ucraineană; Foto: Forțele Aeriene Franceze, via NATO Allied Air Command - facebook

Guvernul italian a dat undă verde celui de-al optulea decret pentru transportul de arme către Ucraina, prelungind până la 31 decembrie 2024 autorizația de a trimite ajutoare militare la Kiev luate de la Forțele Armate Italiene. Consiliul de Miniștri a aprobat (20.12) de fapt decretul de prelungire până în 2024 "cu acordul întregului guvern", subliniază Ministerul Apărării de la Roma.

"La inițiativa ministrului Apărării, Guido Crosetto, a ministrului Afacerilor Externe, Antonio Tajani, și a ministrului Economiei, Giancarlo Giorgetti, și cu consensul întregului Guvern, prelungirea a fost decisă în Executiv, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2024, a autorizării Guvernului, sub rezerva unui act de îndrumare din partea Camerei și Senatului, a transferului de vehicule, materiale și echipamente către autoritățile guvernamentale din Ucraina", a anunțat Ministerul Apărării.

"Prelungirea conflictului ruso-ucrainean, într-un scenariu internațional agravat de criza din Orientul Mijlociu și războiul dintre Israel și Hamas, obligă Guvernul Meloni să facă o alegere de coerență, sprijin și, prin urmare, extinderea ajutorului Ucrainei, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de Italia în cadrul UE și NATO. Decretul-lege în cauză va permite Guvernului, pentru încă un an și sub rezerva unui mandat obligatoriu al Parlamentului, să sprijine populația ucraineană, angajată să apere libertatea și suveranitatea națiunii sale, punându-le la dispoziție, așa cum s-a procedat până acum, nu doar arme, ci și echipamente, generatoare și tot ceea ce este necesar pentru susținerea operațiunilor militare de apărare a civililor lipsiți de apărare".

În așteptarea oricăror pachete noi în 2024, ministrul Apărării a ilustrat pentru Copasir conținutul celui de-al optulea pachet, care a venit la șapte luni după cel de-al șaptelea pachet de ajutor militar, datând din luna mai.

Lista materialelor care urmează să fie livrate Ucrainei a fost ilustrată către Copasir și rămâne secretă ca și anterior, dar este posibil să presupunem ca noile ajutoare să includă sisteme de apărare antiaeriană și antidronă și muniție, chiar dacă Crosetto însuși a subliniat în mod repetat că Italia a furnizat deja mare parte din ceea ce putea fi luat din proviziile forțelor sale armate.

"Ne-am făcut partea”, a declarat Crosetto. "Din păcate, Occidentul nu a fost pregătit pentru o situație de acest tip. Nu avem o economie de război, nu ne-am transformat producția în producția de arme, cum a făcut Rusia, care are capacitatea de a completa mult mai bine stocurile și activele pe care le pierde în acest război. Este una dintre problemele pe care va trebui să le abordăm în următoarele întâlniri la NATO și Uniunea Europeană pentru că tacticile adoptate până acum vor trebui probabil să sufere variații".

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Kiel, Italia ocupă locul 13 (700 de milioane de euro) pentru livrările militare către Ucraina, după Statele Unite (44 miliarde), Germania (17,1), Regatul Unit (6,6), Norvegia, Danemarca, Polonia, Olanda, Suedia, Finlanda, Cehia și Lituania, dar înaintea Slovaciei, Franței și Australiei.

Procesul parlamentar pentru aprobarea noului pachet de ajutor militar pentru Ucraina va avea loc în perioada 10 – 17 ianuarie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel