Submarinele Blue Wave sunt cunoscute și sub un alt nume - Large Displacement Autonomous Underwater Vehicle [LDAUV]. Decizia Italiei de a achiziționa aceste submarine își are rădăcinile în colaborarea în domeniul apărării cu Israelul, după cum au transmis surse italiene.
Deși a fost implicat oficial doar într-un singur exercițiu NATO, au existat speculații cu privire la implicarea Blue Wave în operațiuni militare reale. Totuși, acestea rămân zvonuri neconfirmate, fără nicio confirmare oficială din partea autorităților israeliene, potrivit BulgarianMilitary.
Rapoartele din Italia sugerează că Roma ar urma să primească un sprijin logistic substanțial din partea Tel Avivului, în special în ceea ce privește achiziția acestor trei mini submarine autonome. În plus, este de așteptat ca italienii să primească o stație de comandă și control de la distanță.
Produsul IAI, Blue Wave, un mini-submarin autonom, rămâne învăluit în mister. Dezvăluit pentru prima dată de surse israeliene la 1 mai 2023, nu a trecut mult timp până când au început speculațiile, sugerând posibila utilizare a mini-submarinului de către Marina israeliană pentru misiuni de supraveghere de-a lungul coastelor Fâșiei Gaza și Libanului.
Proiectat să aibă o lungime de 10,9 m și un diametru de 1,12 m, acest mini-submarin cântărește 5,5 tone. Acesta este capabil să opereze la adâncimi de până la 300 m și poate menține o viteză constantă de 2-3 noduri. Caracteristica sa impresionantă este capacitatea de a funcționa în mod autonom timp de 30 de zile. Încărcătura sa utilă modulară include o serie complexă de senzori și sisteme radar, împreună cu sisteme de comunicații.
Informațiile apărute în presa israeliană în 2023 au făcut cunoscută posibilitatea integrării unei antene de comunicații prin satelit în catargul submarinului. Această caracteristică permite Marinei italiene să colecteze informații și să le transmită în timp real către posturile de comandă de la sol sau din aer.
Funcțiile complexe de recunoaștere acustică sunt în întregime încapsulate în Blue Wave. Cu ajutorul unui sonar, acest sistem complex acoperă o distanță de câteva zeci de metri. Acest sistem avansat facilitează detectarea submarinelor și colectarea datelor acustice. Eficacitatea sistemului este îmbunătățită și mai mult cu un sonar de tip flank array, care prezintă rețele de receptoare atașate pe ambele părți ale platformei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News