"Un acord cu Iranul care ar deschide calea armelor nucleare, nu ar fi în niciun caz obligatoriu pentru noi", a spus premierul israelian, transmite Agerpres.
Benjamin Netanyahu s-a exprimat într-un discurs ţinut la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, cu ocazia Yom Hashoa (Ziua Amintirii Holocaustului şi a Eroismului).
Israelul acuză Republica Islamică Iran, duşmanul jurat al statului evreu, că încearcă să dezvolte arme nucleare, ceea ce Teheranul a negat întotdeauna.
"În timpul Holocaustului, nu am avut nici capacitatea de a ne apăra, nici suveranitatea pentru a face acest lucru", a adăugat Benjamin Netanyahu. "Astăzi avem un stat, o forţă de apărare şi avem dreptul deplin şi natural ca stat suveran al poporului evreu de a ne apăra împotriva duşmanilor noştri", a subliniat el.
În faţa tensiunilor cu Iranul, Israelul a încheiat în ultimele luni acorduri pentru normalizarea relaţiilor diplomatice, în special, cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, două ţări arabe din Golf unde comunităţile evreieşti au organizat în acest an pentru prim dată ceremonii publice cu ocazia Zilei Amintirii.
"În acest moment, un muzeu din Dubai organizează un eveniment pentru amintirea victimelor Holocaustului", a spus premierul israelian. "Acesta este un semn al unei schimbări binevenite în relaţiile dintre arabi şi evrei", a adăugat el.
"Regiunea Golfului a cunoscut o schimbare în ultimii ani când este vorba despre discutarea Holocaustului", a declarat pentru AFP Houda Nonoo, fostă ambasadoare a Bahreinului în Statele Unite şi membră al Asociaţiei comunităţilor evreieşti din Golf.
Asociaţia a organizat cu acest prilej o discuţie virtuală pentru comunităţile evreieşti din cele şase monarhii arabe de la Golf: Bahrein, Kuweit, Oman, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Qatar, a afirmat Houda Nonoo, subliniind şi o schimbare în educaţia legată de Holocaust.
Iranul continuă îmbogățirea uraniului
Iranul a anunțat miercuri că a produs 55 kg de uraniu îmbogăţit la 20% - gradul de la care uraniul este considerat înalt îmbogăţit -, ceea ce semnalează un ritm de producţie mai ridicat decât cele 10 kg pe lună impuse printr-o lege adoptată de parlament, au indicat miercuri autorităţile iraniene, transmite Reuters.
Anunţul survine la o zi după ce Teheranul şi Washingtonul au avut ceea ce au numit discuţii indirecte ”constructive” la Viena, menite să salveze acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.
”Un nou capitol tocmai s-a deschis ieri. Dacă (Washington) dovedeşte seriozitate şi onestitate - este tot ceea ce cerem - cred că vom putea negocia în puţin timp, dacă este necesar, cu 4+1” (statele semnatare ale acordului), a spus miercuri preşedintele Hassan Rouhani, într-un discurs în Consiliul de miniştri. ”Statele Unite se pot achita (de obligaţii) fără negocieri”, a adăugat el, citat de AFP.
În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice. În replică, aceasta a început să încalce progresiv prevederile acordului.
Parlamentul de la Teheran a votat în noiembrie o lege ce prevede că Iranul va produce anual cel puţin 120 kg de uraniu îmbogăţit (adică 10 kg pe lună) până la nivelul de 20% şi va instala noi centrifuge, obiective ce încalcă acordul din 2015, ce viza să împiedice Teheranul să dezvolte bomba atomică, o ambiţie negată de acesta.
Ritmul de producţie este deja 'mai rapid cu până 40%' faţă de acest obiectiv, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI), Behrouz Kamalvandi.
”În mai puţin de patru luni am produs 55 kg de uraniu îmbogăţit la 20% (...) în opt luni putem ajunge la 120 kg”, a afirmat el la televiziunea de stat.
Atingerea nivelului de 20% de la care uraniul este considerat înalt îmbogăţit constituie un pas important spre obţinerea uraniului de calitate militară (90%).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News