Israelul se confruntă cu un nou tip de ameninţare (Foto/Video): Hezbollah a transformat o veche dronă sovietică Tu-143 Reis în rachetă de croazieră

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea Hezbollah a transformat drone Tu-143 „Reis” în rachete de croazieră. Sursa Foto: IDF.
Gruparea Hezbollah a transformat drone Tu-143 „Reis” în rachete de croazieră. Sursa Foto: IDF.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descoperit și distrus o clădire care fusese transformată în poziție de lansare a unei rachete de croazieră DR-3, care este de fapt un UAV modernizat de recunoaștere Tu-143 Reis de fabricație sovietică.

IDF a comunicat recent noi detalii despre lupta sa împotriva Hezbollah, susținând că, în urmă cu câteva săptămâni, armata israeliană a aflat despre deținerea de către inamic a unui nou tip de rachetă de croazieră.

Se menționează că, în timpul operațiunilor de recunoaștere pe teritoriul libanez, a fost descoperit și distrus un lansator camuflat cu un tip necunoscut de rachetă de croazieră. arme cărora li s-a atribuit denumirea temporară DR-3. Convinși de pericolul obiectului descoperit, militarii israelieni au lansat un atac și au împiedicat lansarea rachetei.

Mențiunea privind racheta DR-3 a fost însoțită de o înregistrare video realizată de un UAV de recunoaștere cu ajutorul unei camere cu termoviziune. Materialul video arată o construcție cu un etaj care arată ca o casă sau un garaj. O trapă mare se deschide la capătul clădirii și o persoană necunoscută iese în fugă.

Luându-și o poziție mai convenabilă, UAV-ul a reușit să filmeze interiorul structurii. Înăuntru se afla un avion care a fost identificat ca fiind un nou tip de rachetă de croazieră. Calitatea filmării lasă mult de dorit, dar înregistrarea video arată conturul botului rachetei.

IDF a considerat că obiectul detectat este periculos și a efectuat o lovitură. Înregistrarea video a UAV-ului se încheie cu o lumină puternică. Rezultatele atacului nu sunt prezentate, dar se poate presupune că aeronava din interiorul clădirii a fost avariată iremediabil și a devenit inutilizabilă.

Biroul purtătorului de cuvânt al IDF susține că un lansator de rachete DR-3 a fost plasat într-o clădire rezidențială dintr-un sat libanez din apropierea frontierei. Se crede că amplasarea armelor în clădiri rezidențiale a devenit o practică obișnuită pentru militanții libanezi. În această privință, IDF face apel la civilii libanezi să nu coopereze cu Hezbollah, să nu permită ca locuințele lor să fie folosite ca adăpost pentru militanți și să păstreze o distanță sigură față de aceștia.

Publicația israeliană i24news afirmă că DR-3 are o rază de acțiune de până la 200 de kilometri și este de origine rusă.

Publicația precizează că raza de acțiune a DR-3 îi permite să lovească ținte la nord de Tel Aviv. Deocamdată nu se știe câte dintre aceste rachete de croazieră are Hezbollah în dotare. Se știe doar că, la 22 septembrie, gruparea intenționa să lanseze peste 150 de rachete și drone în Israel.

Merită să acordăm atenție detaliilor evidențiate de publicația Defence Express. Până în prezent, nu existau informații conform cărora Hezbollah avea în arsenalul său rachete de croazieră DR-3 de fabricație rusă. Mai mult, nu se știa că au rachete de croazieră deloc.

Aparent, aceasta este prima dată când armata israeliană însăși a întâlnit acest DR-3, care este în esență un Tu-143 Reis sovietic.

Este posibil ca Hezbollah să fi reușit să obțină un anumit număr de Tu-143 de la regimul Bashar al-Assad din Siria, unde aceste drone au fost furnizate de Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, se pune întrebarea cine i-ar fi putut ajuta pe libanezi și sirieni să transforme Reis într-o rachetă de croazieră improvizată. Publicația israeliană a încercat să găsească răspunsul: au fost specialiști ruși care ar fi putut oferi îndrumări cu privire la un astfel de upgrade.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel