Israelul s-a opus cu fermitate ca SUA să transfere sisteme Iron Dome în Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

În toamna anului trecut, după o serie de vizite oficiale efectuate la Washington, oficialii de la Kiev au discutat cu omologii lor americani despre diferite opțiuni pentru achiziționarea sau obținerea tehnologiilor militare care ar trebui să ajute Ucraina să-şi consolideze sistemul național de apărare aeriană și antirachetă, inclusiv posibilitatea de a trimite o baterie a sistemului israelian de apărare aeriană Iron Dome, achiziţionat de SUA şi operată în prezent de U.S. Army. Cu toate acestea, Israelul s-a opus demersurilor SUA de a transfera mai multe baterii ale sistemului de apărare Iron Dome în Ucraina din cauza temerilor că ar putea deteriora relațiile sale cu Rusia, mai ales acum când Moscova are o puternică influenţă asupra Sirieia informat marți site-ul de știri Ynet.

În toamna anului trecut, am relatat într-o scurtă analiza, plecând de la informaţiile apărute în publicaţia Politico, dar şi pe site-ul administraţiei prezidenţiale de la Kiev, că unii membri ai Congresului SUA încearcă să facă mai mult pentru sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii militare ruse și au inclus un amendament atașat la proiectul de lege pentru apărare din 2022 care ar oferi posibilitatea administrației Biden să vândă sau să transfere noi sisteme de apărare aeriană şi antirachetă către Ucraina, inclusiv posibilitatea de a trimite o baterie a sistemului israelian de apărare aeriană Iron Dome, recent achiziţionată de SUA şi operată în prezent de U.S. Army.

Informaţia privind posibilitatea desfăşurării de către SUA a unor sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul Ucrainei era confirmată şi într-un comunicat de presă emis, pe 15 septembrie 2021, de către Administraţia Prezidenţială de la Kiev.

’’Datorită acordurilor care au fost încheiate în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite ale Americii, Ucraina ar putea primi noi sisteme de apărare aeriană și antirachetă, în special sistemul Iron Dome’’ se precizează în primele rânduri ale comunicatului de presă.

În versiunea proiectului de lege privind politica de apărare pentru 2022 – elaborată de Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor – este trecut un amendament care solicită Pentagonului să înainteze Congresului un raport care să prezinte opțiunile pentru o posibilă vânzarea sau transfer către Ucraina a „sistemelor existente” (cel mai probabil să referă la Iron Dome), care probabil nu vor fi utilizate prea curând de Armata SUA.

Acum, Ministerul israelian al Apărării precizează că nu a primit o cerere de aprobare a transferului sistemului de apărare Iron Dome în Ucraina. Israelul susţine că oficialii ucraineni de rang înalt au început să ’’lucreze energic’’ la Washington, anul trecut, pentru a convinge cât mai mulți membri ai Congresului SUA să inițieze un transfer al sistemului de apărare Iron Dome către Ucraina.

La acea vreme, când nu existau îngrijorări cu privire la o posibilă invazie rusă, atât congresmeni democrați, cât și cei republicani au susținut transferul.

Încă din toamnă anului trecut, de cât această informaţie a tot fost vehiculată, am precizat că este puţin probabil ca Ucraina să cumpere sau să primească sisteme Iron Dome, deoarece acestea nu este disponibil la export, iar pentru un posibil transfer, chiar şi temporar, Statele Unite ar trebui să poarte discuţii cu statul Israel. 

Ministerul israelian al Apărării vine şi confirmă acest lucru în raportul său: Iron Dome este un proiect comun israeliano-american, o vânzare către o terță parte nu poate avea loc fără aprobarea ambelor țări dezvoltatoare.

Potrivit raportului, oficialii israelieni au spus în mod clar administrației americane în discuții informale că nu va fi de acord cu transferul bateriilor Iron Dome la Kiev, temându-se că va afecta relațiile sale cu Rusia, mai ales că Moscova are acum o influenţă destul de mare în Siria.

Potrivit The Times of Israel, la rândul lor, ucrainenii au făcut în ultimele luni solicitări directe guvernului israelian și au cerut oficialilor să aprobe vânzarea. Convinși de argumentele Israelului, SUA au renunțat la transferul rachetelor Iron Dome și Patriot.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat miercurea trecută că țara să caută să dezvolte o mai bună cooperare cu Israelul în domeniu tehnologiilor militare care deservesc apărării aeriene, pe fondul temerilor de o invazie rusă. Un reportaj realizat de Israel TV a precizat că Ucraina a fost în contact cu Israelul în ceea ce privește sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, alte tehnologii de avertizare împotriva atacurilor cu rachete, dar și tehnologii şi sisteme de apărare cibernetică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel