Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” este difuzată de DefenseRomania în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00. Invitata lui Tudor Curtifan din această ediție a podcastului este Ioana Constantin Bercean.
Emisiunea poate fi urmărită pe canelele DefenseRomania, inclusiv pe site precum și canalele de social media începând cu data de 2 august 2024 de la ora 11:00.
Subiectul ediției va fi situația din Orientul Mijlociu unde recentele lovituri ale Israelului asupra unor înalți lideri din Hamas și Hezbollah au readus în discuție regionalizarea războiului declanșat după masacrul fără precedent de după Holocaust săvârșit de gruparea teroristă Hamas în teritoriile israeliene.
Marți, 30 iulie, la o diferență de doar câteva ore, Israelul a eliminat doi dintre liderii cei mai importanți din grupările Hamas și Hezbollah.
Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Hassan Nasrallah a fost vizat de o dronă israeliană și ucis.
La câteva ore după lovitura asupra numărului doi al Hezbollah, a urmat o operațiune fără precedent pe teritoriul iranian, când liderul politic al Hamas, celebrul Ismail Haniyeh a fost ucis într-un raid în capitala iraniană, Teheran. Israelul nu a confirmat că s-a aflat în spatele acestui atac, dar nici nu a infirmat.
Ayatollahul Ali Khamenei a ordonat lovituri directe asupra Israelului și a subliniat că Iranul are „datoria de a răzbuna” moartea lui Ismail Haniyeh.
Cum va arăta retalierea Iranului de această dată și care e riscul ca Hezbollah, gruparea șiită din sudul Libanului, să escaladeze conflictul cu Israelul după lovirea Beirutului de către IDF? Îngrijorările sunt cu atât mai mari cu cât Hezbollah, față de Hamas, dispune de un arsenal impresionant care depășește armate europene convenționale, fiind subordonată direct Iranului. Hezbollah dispune de peste 150.000 de rachete, inclusiv balistice sau ghidate, precum și de drone moderne iraniene.
Expertul Ioana Bercean va analiza și poziția statelor arabe din regiune, precum și relațiile dintre grupările proxy iraniene și capacitatea acestora de a se mobiliza, dar și posibilitatea ca Israelul să lupte pe mai multe fronturi, fiind în fond aproape încercuit de miliții și grupări proxy iraniene.
Va fi abordat și subiectul implicării Turciei în conflict, stat membru NATO care e azi „elefantul din cameră”, dar și rolul geopolitic al SUA în regiune.
Războiul din Gaza la peste 301 zile de la declanșarea masacrului de către Hamas, precum și soluții diplomatice post conflict vor fi și ele analizate.
Despre Ioana Constantin Bercean
Doctor în relații internaționale, Ioana Constantin-Bercean parcurge al doilea doctorat și este autoarea a numeroase articole în publicații de specialitate care tratează subiecte legate de Orientul Mijlociu și, în în mod particular despre Republica Islamică Iran. Potrivit Larics, a studiat sau a colaborat la diverse proiecte ca cercetător asociat în instituții occidentale precum: Institutul Internațional pentru Pace (Viena, Austria), Diplomatische Akademie Wien (Austria), Centrul de Dezarmare și Neproliferare din Viena (Austria) și Institutul Hudson, Washington, DC (SUA).
Vorbește fluent engleza, franceza și spaniola și conversațional farsi, arabă și italiană. Domenii de interes: sociologie politică, relații internaționale, politică externă, studii de securitate, analiza informațiilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News