Israelul poate alege dintr-o vastă "bancă de ținte" cum să răspundă atacului iranian

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Forțele armate israeliene / facebook, idf
Forțele armate israeliene / facebook, idf

Israelul și Iranul sunt angajate într-un război în umbră de zeci de ani. Până în aprilie, cele două părți au ales întotdeauna să se atace reciproc prin mijloace indirecte, deoarece Israelul ataca activele iraniene în străinătate, iar Iranul își susținea aliații pentru a amenința țintele israeliene.

Dar după primul atac iranian cu rachete asupra Israelului în aprilie și atacul de marți, care l-a depășit ca dimensiune și amploare, ecuația s-a schimbat. Astfel, în urma atacului fără precedent iranian asupra Israelului cu peste 150 de rachete balistice, regiunea este într-o stare de așteptare a unui răspuns în forță.

În prim-planul discuțiilor se află problema domeniului care va fi ales și lista potențialelor ținte pe care Tel Avivul le-ar putea lovi. Mai jos este prezentată o listă cu cele mai importante opțiuni potențiale pentru Israel.

 

Instalațiile nucleare

 

Se consideră că Israelul a redus dinainte ambițiile nucleare ale Iranului, urmărind numeroase facilități și oameni de știință și probabil că are informații puternice despre programul de arme nucleare al Teheranului. De asemenea, se crede că Iranul și-a mărit stocul total de combustibil nuclear îmbogățit până la o rată care permite producerea a aproximativ trei arme nucleare.

Programul nuclear iranian a fost întotdeauna pe radarul Israelului, care a încercat să obțină sprijin american în mandatul lui Donald Trump pentru a-l lovi. Prin urmare, acesta poate fi o țintă potențială, în pofida riscurilor pe care această escaladare majoră le implică.

 

Lideri seniori

 

Israelul ar putea ataca și asasina ofițeri superiori ai Gărzii Revoluționare, ceea ce a mai făcut. După asasinarea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah și, înaintea lui, a liderul Hamas Ismail Haniyeh, la Teheran, se pare că Israelul și-a mutat liniile roșii în ceea ce privește nivelul asasinatelor.

 

Unități de producție de arme

 

Vizarea fabricilor de rachete balistice și drone, care sunt muniția principală pentru Iran și aliații săi, și liniile de aprovizionare, poate fi unul dintre cele mai importante obiective ale răspunsului, pentru a înăbuși capacitățile iraniene în viitor.

Distrugerea unei instalații de producție de arme ar necesita probabil un atac aerian major folosind avioane de luptă sau rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

 

Unități de producție de petrol

 

Rapoartele israeliene și americane din ultimele ore au menționat instalațiile petroliere ca ținte pe care Israelul intenționează să le lovească în Iran ca răspuns la atac.

Israelul ar putea viza și rafinăriile de petrol ale căror venituri din producție susțin economia iraniană, în ciuda multor sancțiuni internaționale. Acest lucru ar putea veni prin aeronave, rachete cu rază lungă de acțiune sau sabotaj la sol.

Deși aceasta este o opțiune, poate să nu fie cea mai strategică pentru că nu este modalitatea cea mai directă de a slăbi capacitățile militare ale Iranului.

Acest lucru este, de asemenea, probabil să ducă la fluctuații ale prețurilor globale ale petrolului, chiar dacă o mare parte din combustibilul iranian este supus sancțiunilor, ceea ce este o opțiune nedorită pentru America, care trece printr-un an electoral și își revine după consecințele economice ale pandemiei Corona.

 

Ținte în afara Iranului

 

O altă opțiune pe care Israelul o are este să lovească ținte iraniene în străinătate sau să urmărească diferite grupuri proxy susținute de Iran, cum ar fi milițiile din Irak, Siria și Yemen, pe lângă războiul în curs cu Hezbollahul din Liban.

Dar acesta va fi probabil un obiectiv secundar, cu accent pe răspunsul în interiorul Iranului, din cauza amplorii atacului de marți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel