Israelul nu spune „nu” planului de armistițiu în trei etape al SUA în Gaza, dar cere din prima etapă eliberarea în viață a ostaticilor

Darius Muresan |
Data publicării:
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că dorește eliberarea "unui număr maxim de ostatici în viață" chiar din prima fază a unui plan în trei etape propus de SUA pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, relatează Agerpres și AFP.

"Vreau să subliniez eforturile de a elibera cât mai mulți ostatici în viață în prima etapă a acordului", a afirmat Netanyahu într-o înregistrare video difuzată după întâlnirea sa cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Planul prevede, în prima fază, un armistițiu de șase săptămâni, însoțit de retragerea trupelor israeliene din zonele dens populate din Gaza și eliberarea unui anumit număr dintre cei 111 ostatici răpiți pe 7 octombrie în Israel în timpul atacului mișcării islamiste Hamas și încă deținuți în Gaza.

De mai multe săptămâni, Israelul și mișcarea teroristă palestiniană susțin că sunt de acord cu acest plan, însă Hamas acuză Israelul că a adăugat "noi condiții" impuse de americani.

Netanyahu a subliniat că nu poate fi flexibil pe anumite puncte și pledează pentru "negocieri, nu pentru un schimb în care se cedează fără a primi nimic".

Ca răspuns la declarațiile lui Blinken, care a insistat din nou luni în Israel pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord asupra Fâșiei Gaza, Forumul familiilor ostaticilor a îndemnat "toate părțile implicate să semneze un acord cât mai curând posibil".

La rândul său, Blinken a dat asigurări luni la Tel Aviv că prim-ministrul israelian i-a "confirmat că Israelul acceptă planul de compromis" al Washingtonului pentru un armistițiu în Gaza, afirmând că acum este responsabilitatea Hamas "să facă același lucru".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel