Potrivit aceleiași surse, Israelul încă privește noua conducere siriană cu suspiciune și intenționează să mențină forțele armatei israeliene în Siria, inclusiv stabilirea unei zone de control în așteptarea oricărei situații de urgență.
Înalți oficiali au declarat joi că Israelul va trebui să mențină un perimetru operațional de 15 kilometri în interiorul teritoriului sirian, unde armata israeliană va menține o prezență pentru a se asigura că aliații noului regim nu pot lansa rachete către Înălțimile Golan.
Aceștia au subliniat, de asemenea, necesitatea stabilirii unei "zone de influență" care să se extindă pe 60 de kilometri în interiorul Siriei, sub controlul serviciilor de informații israeliene, pentru a monitoriza și a preveni dezvoltarea potențialelor amenințări.
Oficialii israelieni au fost uimiți de ceea ce au descris drept "orbirea" occidentală față de regimul lui Ahmed al-Sharaa, noul lider al rebelilor jihadiști.
Al-Sharaa, care anterior a avut conexiuni cu Al-Qaeda, s-a distanțat de organizația teroristă și a susținut că și-a armonizat poziția. Un oficial israelian a declarat: "Statele Unite, Regatul Unit și Germania se grăbesc spre măcelarul Sharaa".
Aceste declarații vin în timp ce înalți reprezentanți occidentali au călătorit la Damasc în speranța că pretențiile lui Sharaa de moderare și planurile sale de a crea o structură de guvernare care respectă drepturile omului se vor îndeplini.
Au existat speculații că Siria, sub conducerea sa, ar putea în cele din urmă să se îndrepte către democrație, deși Sharaa însuși a spus că alegerile sunt puțin probabile în viitorul apropiat.
Statele Unite au anulat deja o recompensă de 10 milioane de dolari pe care o atribuise oricărei persoane care furnizează informații care duc la arestarea sa, inițiată în urmă un deceniu, și au atenuat recent unele dintre sancțiunile impuse Siriei.
Un înalt oficial israelian a susținut că Occidentul a ales în mod deliberat "să fie orb" în relațiile cu "unii dintre cei mai periculoși oameni din lume" – foști membri ai Al-Qaeda, adăugând: "Este de necrezut cum a căzut lumea în iar capcana asta… Lumea arabă din jurul nostru este conștientă de amenințare și avertizează, dar Occidentul refuză să asculte. În timp ce căderea lui Bashar al-Assad și slăbirea axei iraniene în Siria sunt, fără îndoială, evoluții pozitive, apar noi amenințări".
Acesta a spus că, deși rebelii sirieni au trimis mesaje Israelului susținând că nu caută un conflict, rămâne sceptic,susținând că scopul actual al lui Sharaa este ridicarea sancțiunilor impuse Siriei pentru a atrage bani străini, dar în pe termen lung este foarte posibil să redevină periculos, de aceea “Israelul trebuie să mențină o zonă de control și o sferă de influență în Siria".
Unii observatori din Israel cred că schimbarea care are loc în Siria nu este foarte diferită de ceea ce a fost cazul anterior, în sensul că guvernul s-a schimbat de la un regim susținut de Iran, Hezbollah și miliții șiite la un regim sunit dur, care se bucură de sprijinul grupărilor sunite armate care au luptat alături de Hay'at Tahrir al-Sham pentru a-l răsturna pe Assad.
De la căderea lui Assad, Israelul a spus în mod repetat că are îngrijorări față de noul regim și și-a menținut garda ridicată chiar și după ce a neutralizat în mare măsură pericolele reprezentate de Hezbollah-ul libanez, aliatul lui Assad, și de restul brațelor iraniene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News