Israelul a lovit, de asemenea, teritoriul libanez duminică seara, țintind infrastructura militară a Hezbollah, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, pe platforma X (Twitter).
Duminică noaptea, IDF a crescut, de asemenea, numărul de trupe în Fâșia Gaza, ca parte a extinderii operațiunii la sol, potrivit Times of Israel (TOI). În plus, trupele urmează să opereze în Gaza, cel mai îndepărtat de graniță de la începutul războiului. Internetul și serviciile mobile, care nu erau disponibile de vineri, s-au reluat treptat în Fâșia Gaza.
Armata israeliană a declarat că a lovit peste 600 de ținte de militanți în ultimele zile.
În același timp, Brigada al Qassam (aripa militantă a Hamas) a condus probabil un atac complex care a vizat Forțele de Apărare Israelului (IDF) la punctul de control Erez pe 29 octombrie. Militanții din Brigăzile al Qassem s-au infiltrat pe teritoriul israelian printr-un tunel la vest de punctul de control Erez, scrie ISW.
Teroriștii Hamas au tras cu o muniție antiblindaj asupra vehiculelor israeliene la punctul de control, ucigând mai mulți soldați. IDF a raportat că „a ucis mai mulți și i-a rănit pe alții”, dar nu a oferit detalii suplimentare
Harta Fâșia Gaza, ISW
Războiul informațional funcționează
Atacul mișcării teroriste asupra Israelului a provocat până acum peste 1.400 de vieți. Potrivit lui Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, cel puțin alți 239 sunt ținuți ostatici de Hamas, iar alți 40 sunt dispăruți.
Potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății, condus de Hamas, peste 8.000 de oameni au murit în Gaza, dar numărul nu poate fi verificat din sursele disponibile.
Așa cum sublinia și administrația Biden, Israelul are tot dreptul să se apere, dar trebuie să distingă între țintele militare și cele civile. Într-adevăr, răspunsul IDF este necesar în Fâșia Gaza.
Dar poate ar fi fost la fel de necesar ca, înaintea atacurilor aeriene, autoritățile israeliene să arate opiniei publice internaționale (în special celei pro-palestiniene) că întreprind o serie de măsuri active, precum deschiderea unui coridor umanitar pentru civilii din Gaza, acțiuni care demonstrau că Israelul vrea să evite lovirea țintelor civile în timpul operațiunii de eliminare a Hamas.
Lipsa unor măsuri de protecție activă din partea Israelului dă ocazia Hamas să folosească civilii ca scut și ca instrument de propagandă.
Cazul spitalului din Gaza lovit de o rachetă: Numărul de victime, umflat intenționat de Hamas
Reamintim că ministerul sănătății condus de Hamas anunța acum 2 săptămâni că un spital din Gaza a fost lovit de rachete israeliene, și că 500 de persoane au fost ucise. Rapoartele serviciilor de informații britanice și franceze, o rachetă trasă din Gaza a explodat în incinta spitalului. Agențiile de informații occidentale au estimat numărul de morți a fi considerabil mai mic.
BBC (care, inițial, a preluat informația lansată de Hamas privind racheta israeliană care a lovit spitalul) a realizat o investigație care releva unele discordanțe între cele spuse de Hamas și realitatea din teren.
În primul rând, se pare că Hamas a curățat imediat locul de resturile rachetei pentru a nu fi identificată de experți (Hamas spune că explozia a vaporizat totul). Fostul anchetator al ONU pentru crime de război Marc Garlasco posta pe Twitter : „În 20 de ani de investigare a crimelor de război, aceasta este prima dată când nu văd nicio rămășiță de arme. Și am lucrat trei războaie în Gaza”.
În al doilea rând, după explozie a rămas doar un mic crater. ”Trei experți ne-au spus că craterul era mult mai mic decât daunele cauzate de obicei de tipul de muniție ghidată cu precizie folosită adesea de Israel, nota BBC. Dacă ar fi căzut unul în mijlocul curții, au spus mai mulți experți, ar fi lăsat un crater lat și adânc de câțiva metri. O muniție de tip "air burst", care explodează deasupra solulu, este și ea exclusă, întrucât locul exploziei nu semăna deloc cu urmările unei asemenea detonări.
Mai multe videoclipuri asamblate și analizate de The New York Times arată că militanții trăgeau zeci de rachete din sud-vestul spitalului cu câteva minute înainte de explozie, iar explozia de foc de la spital este în concordanță cu o rachetă eșuată
Un număr de 33 de camioane cu ajutor umanitar au intrat duminică în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, cele mai multe într-o singură zi de când mișcarea teroristă Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie. Camioanele de prim ajutor au sosit în Gaza pe 21 octombrie. De atunci, un total de 125 au sosit în zonă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News