Israelul l-a declarat persona non grata pe Antonio Guterres. Șefului ONU îi e interzis accesul în Israel pentru că nu a condamnat atacul Iranului

Darius Muresan |
Data publicării:
Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Photo: Agerpres
Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Photo: Agerpres

Controversatul șef al ONU, cunosct pentru pozițiile contondente în politicile Israelului, inclusiv în problema palestiniană, a fost declarat persona după ce șeful ONU a evitat să condamne atacul Iranului asupra Israelului.  Ulterior, după această decizie prin care îi e interzis accesul în Israel, Antonio Guterres a condamnat într-un final atacul.

Ministrul israelian de externe Israel Katz l-a declarat pe secretarul general al ONU Antonio Guterres „persona non grata”. Acestuia i-a fost interzisă intrarea în Israel, potrivit Jerusalem Post. Katz a explicat că decizia a fost luată după ce Guterres a refuzat să „condamne fără echivoc” atacul masiv cu rachete al Iranului asupra Israelului.

Decizia se pare că nu a fost bine primită de Administrația Biden. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că SUA consideră că acest pas „nu este deloc productiv” din cauza rolului pe care îl joacă ONU în regiune. 

„Unul dintre lucrurile pe care le-am spus întotdeauna și despre care Israelul trebuie să fie conștient de-a lungul acestui conflict, este statutul său în lume, iar pașii ca acesta nu sunt productivi pentru a-și îmbunătăți poziția în comunitatea internațională”, a adăugat Miller. 

 

După ce a fost declarat persona non grata Antonio Guterres a condamnat atacul Iranului împotriva Israelului

 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat apoi energic în faţa Consiliului de Securitate atacul cu rachete balistice efectuat de Iran asupra Israelului. Reacţia survine după ce Israelul l-a declarat "persona non grata" acuzându-l că nu a condamnat fără echivoc atacul iranian, transmit agențiile Agerpres și EFE.

Acest atac, în care au fost lansate circa 200 de rachete, multe dintre ele interceptate de sistemele antiaeriene israeliene şi de cele americane, altele căzând peste baza aeriene israeliene fără a provoca pagube, "nu contribuie cu nimic la sprijinirea cauzei poporului palestinian sau la diminuarea suferinţei sale", a estimat Guterres.

Atacul a fost descris de Teheran drept o acţiune de represalii faţă de campania militară israeliană contra grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah şi faţă de uciderea liderului acestei grupări, Hassan Nasrallah, a altor comandanţi ai acesteia, precum şi a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat la Teheran în iulie.

În intervenţia sa în Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenţă pentru examinarea situaţiei din Liban, unde armata israeliană a efectuat bombardamente puternice în ultimele zece zile şi a lansat acum o operaţiune terestră împotriva grupării Hezbollah, Antonio Guterres a deplâns că "incendiul terifiant din Orientul Mijlociu se transformă într-un infern".

El a avertizat totodată că "fiecare escaladare a servit drept pretext pentru următoarea" şi a amintit că atacurile miliţiei libaneze Hezbollah şi ale Israelului încalcă rezoluţiile ONU. "Nu putem pierde din vedere preţul teribil al acestui conflict pentru civili şi nici nu putem privi în altă parte în faţa încălcărilor sistematice ale dreptului umanitar internaţional", a mai subliniat secretarul general al ONU.

Guterres nu a comentat însă anunţul făcut mai devreme de ministrul israelian de externe Israel Katz, care a spus că secretarul general al ONU a fost declarat "persona non grata" în Israel şi are de acum înainte interdicţie de intrare în această ţară pentru că nu a condamnat fără echivoc atacul iranian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel