Israelul își construiește o aviație militară imbatabilă. Contract gigant pentru noile avioane F-15EX, dar într-o versiune personalizată pentru Israel

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Secretarul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Israel a 50 de F-15EX, care vor fi denumite F-15IA, și modernizarea la o configurație similară a celor 25 de aparate F-15I Ra'am aflate în prezent în serviciul Forţelor Aeriene Israeliene. Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Statelor Unite (DSCA) tocmai a anunțat că secretarul de stat a aprobat posibila vânzare militară externă (FMS) către Israel a avionului F-15EX Eagle ÎI. Aeronava, care a fost denumită F-15IA (Israel Advanced), va fi vândută împreună cu kiturile Mid-Life Update pentru F-15I Ra'am utilizate deja de Israel, ceea ce va duce flota existentă la aceeași configurație a variantei mai noi.

 

În ianuarie 2023, Ministerul israelian al Apărării și-a confirmat intenția de a achiziționa încă 25 de avioane de luptă-bombardament F-35I și 25 de avioane de luptă F-15EX „Eagle II” [denumite F-15IA Ra'am II în nomenclatura israeliană]. S-a vorbit, de asemenea, despre modernizarea a 25 de F-15I mai vechi la noul standard.

Cu toate acestea, după atacul terorist lansat de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, au apărut tensiuni între administrația președintelui Joe Biden și guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu, primul considerând că răspunsul împotriva grupurilor palestiniene armate din Fâșia Gaza a mers prea departe.

În martie, în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Statele Unite au permis adoptarea unei rezoluții care cerea o „încetare imediată a focului” în Gaza în timpul Ramadanului. Apoi, câteva săptămâni mai târziu, în timp ce Tsahal (n.r. acronimul ebraic pentru Forțele de Apărare Israeliene) se pregătea să lanseze o operațiune la Rafah, președintele Biden și-a exprimat dezacordul anunțând că livrarea anumitor muniții către Israel va fi suspendată.

 

50 de avioane F-15EX/IA și modernizarea a 25 de F-15I, un contract de peste 18 miliarde de dolari

 

2. Prima aer... (gpwctgmawaehbyj_43899200.jpeg)

 Prima aeronavă operațională F-15EX / 142nd Wing

Cu toate acestea, nu s-a pus problema ca Washingtonul să pună sub semnul întrebării eventualele livrări de avioane de luptă către Israel. În aprilie, CNN și Reuters au relatat că guvernul american urma să autorizeze vânzarea a 50 de avioane F-15EX [sau F-15IA] și modernizarea a 25 de F-15I, în baza unui acord estimat la peste 18 miliarde de dolari.

Dar înainte de a se emite o notificare pentru a obține aprobare din partea Congresului SUA, administrația Biden a dorit mai întâi să se pună de acord cu cei mai influenți congresmeni.

În ceea ce privește cererea Israelului pentru 25 de avioane F-35I suplimentare, aceasta nu a trebuit să fie notificată Congresului. Prin urmare, s-a ajuns la un acord în iunie anul trecut.

Evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari, aceasta urmează să fie finanțată prin programul de finanțare militară externă [FMF] al SUA dedicat Israelului, cu un buget de 38 de miliarde de dolari pentru perioada 2019-28.

În cele din urmă, problema F-15EX/IA a fost rezolvată la 13 august 2024, prin publicarea de către Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare [DSCA], responsabilă de exporturile de echipamente militare americane, a unui aviz care recomandă Congresului să accepte vânzarea a 50 de aeronave și a kiturilor de modernizare la mijlocul ciclului de viață pentru 25 de  avioane F-15I [denumite F-15I+].

„Statele Unite sunt angajate față de securitatea Israelului și este esențial pentru interesele naționale americane să ajute Israelul să dezvolte și să mențină o capacitate de autoapărare puternică și operațională. Vânzarea propusă este în concordanță cu aceste obiective”, a declarat DSCA în avizul său.

DSCA a aprobat, de asemenea, alte cinci vânzări potențiale către Israel, și anume 30 de rachete aer-aer AIM-120C-8 AMRAAM [Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile] pentru 102,5 milioane de dolari, aproximativ 33 000 de obuze de 120 mm pentru 774,1 milioane de dolari, 50 000 de obuze de mortier M933A1 de 120 mm pentru 61,1 milioane de dolari și un număr nespecificat de vehicule tactice M1148A1P2 pentru 583,1 milioane de dolari.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel