Israelul intensifică invazia terestră a Libanului, trimite noi trupe care să sprijie Divizia 98

Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în Fâșia Gaza. Photo: IDF
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în Fâșia Gaza. Photo: IDF

IDF continuă operațiunile de curățire a sudului Libanului de teroriștii Hezbollah, potrivit „unui plan metodic” pentru care soldații israelieni s-au antrenat și pregătit în ultimele luni.

Luni seară, militarii IDF au pătruns în sudul Libanului ca parte a unui atac terestru. Operațiunea a fost pregătită, în zilele anterioare, de o serie de bombardamente aeriene în care aproape toată structura de comandă a Hezbollah a fost eliminată.

Invazia IDF în sudul Libanului de luni noaptea a fost realizată de Divizia 98 și comandantul acesteia, Brig. Gen. Guy Levi, care a condus și unitatea de comando, unitatea de forțe speciale Egoz, parașutiștii și Brigada 7 a Tank Corp.

Divizia 98 este structura care a spart cele imai importante forțe Hamas din Gaza, acționând în Khan Yunis,  din decembrie 2023 până în martie 2024.

Marți seară, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că au trimis forțe suplimentare în sudul Libanului pentru a se alătura „atacurilor limitate, localizate, direcționate împotriva țintelor Hezbollah”.

Adăugarea de trupe de infanterie și blindate din Divizia 36, ​​inclusiv Brigada Golani, Brigada 188 Blindată și Brigada 6 Infanterie, sugerează că operațiunea a depășit raidurile limitate de comando.

Armata a spus că operațiunea la sol vizează în mare măsură distrugerea tunelurilor și a altor infrastructuri de la graniță și că nu există planuri pentru o operațiune mai amplă care să vizeze Beirut sau orașele mari din sudul Libanului.

Armata israeliană a confiscat arme de fabricație rusă din pozițiile grupării teroriste Hezbollah, a raportat de canalul TV israelian ”Channel 13” . Armele au fost capturate în timpul unei operațiuni din sudul Libanului.

Printre echipamentele confiscate au fost rachete 9M131FM (termobarice) și rachete 9M131M ale sistemului de rachete antiblindaj Metis-M. Armele de fabricație rusă ar fi putut ajunge la arsenalele Hezbollah prin țări terțe, cel mai probabil din Siria.

 

Situația din regiune escaladează

Rachete iraniene / Foto: Agerpres

Iranul a lansat marți asupra Israelului un baraj cu aproximativ 180-200 de rachete balistice și spune că a vizat exclusiv instalațiile militare israeliene. 

La rândul lor, rebelii Houthii din Yemen spun că au lansat rachete Quds 5 împotriva unor instalații militare israeliene.

Teheranul a spus că atacul său a fost un răspuns la uciderea liderilor militanți din Israel și la agresiunea din Liban împotriva Hezbollah și în Gaza.

„Acțiunea noastră se încheie cu excepția cazului în care regimul Israel i decide să invite la noi represalii. În acest scenariu, răspunsul nostru va fi mai puternic și mai puternic”, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araqchi.

Israelul și-a reluat  bombardarea suburbiilor din sudul Beirutului, o fortăreață a grupării Hezbollah susținută de Iran, efectuând cel puțin 10 atacuri aeriene.

Ministrul israelian de externe Israel Katz a amenințat cu represalii pentru atacul „brutal” de ieri cu rachetă al Iranului, într-o postare pe rețelele sociale, în care le mulțumește liderilor mondiali pentru sprijinul acordat.

De asemenea, se pare că Israelul va lansa o „răzbunare semnificativă” în câteva zile, care ar putea viza instalațiile de producție de petrol din Iran și alte site-uri strategice, a raportat miercuri site-ul de știri american Axios, citând oficiali din Israel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel